Propostes de lectura a un clic

Neix Fiction Express, un projecte de lectura i escriptura interactives

A Fiction Express, els nens i nenes indiquen als autors com volen que segueixi la història
16/04/2021
3 min

Fiction Express és una plataforma en línia de lectura interactiva per a escoles i Instituts. L’objectiu que persegueix és convertir els alumnes en partícips de la creació d’històries juntament amb els seus autors. Cristina Puig i Sven Huber, cofundadors de Fiction Express, van muntar la plataforma ara fa quatre anys, amb gran èxit de públic entre els infants i joves des de cinquè de primària fins a quart d’ESO. “Nosaltres venim de Boolino, on hem treballat molts anys fent foment per la lectura. De sobte ens vam adonar que els problemes en la lectura començaven als deu anys i continuaven els anys següents, durant el salt a la secundària. Aquí perdíem molts lectors. Aleshores vam voler oferir-los una experiència diferent, sempre amb l’objectiu d’engrescar les criatures a llegir. Què passaria si els nens fossin partícips d’una obra amb l’autor? ¿Si ells poguessin decidir, triar i marcar l’argument de la història?”, es van preguntar.

En aquest sentit, Fiction Express té una metodologia única. Un autor escriu part d’una història i pregunta als participants com volen continuar-la. Els marca tres opcions concretes –A, B, C– i nens i nenes han de triar quin camí seguir. A partir d’aquí la història evoluciona tal com han marcat els infants, alhora que es crea un fòrum on els joves poden opinar i donar idees a l’autor. “Realment la manera de consumir ficció ha canviat molts entre els nois i noies –comenten Cristina Puig i Sven Huber–. Ara tenen Netflix, TikTok, alguns ja tenen mòbil. Estan acostumats a vídeos curts i a continguts en sèrie. Això és el que els donem nosaltres. Ells van llegint entregues dels autors per capítols i a partir d’aquí poden opinar i interactuar sobre la història”.

Fiction Express convida a fer una lectura interactiva

Fiction Express ja està implantada a més de 30 països, entre els quals hi ha Anglaterra, la Xina, l'Índia, Austràlia i els Estats Units. Compta amb un gran èxit de reconeixement i públic i cada cop són més les escoles i els instituts que s’uneixen al projecte. “A tot arreu ens demanen repetir. Per què? Perquè els nanos gaudeixen de la història de manera interactiva. A la vegada aprenen vocabulari, escriptura, oralitat, i milloren en comprensió lectora i escriptura. Els docents també se sorprenen molt de la reacció dels alumnes. El millor comentari d’una criatura és: “¿Aquesta novel·la tan xula no la podríem fer més llarga?”, expliquen els impulsors del projecte.

Entre els escriptors catalans que participen en el projecte hi ha noms tan potents com Maite Carranza, Pau Joan Hernández, Víctor Panicello, Isaac Palmiola, Muriel Villanueva i Oriol Canosa, entre d’altres. Per a tots ells es tracta d’una nova experiència que els planteja reptes creatius als quals no estaven avesats fins ara. “La feina d’escriptor sol ser solitària –ens diu l’autor Isaac Palmiola, creador de sagues com Perrock Holmes, Els cacauets futbolers o El blog de la Joana i l’Èric, entre d’altres–. Encara que sàpigues que tens milers de lectors, no hi tens interacció. En canvi, amb Fiction Express pots intercanviar impressions amb els lectors i acaba sent una experiència enriquidora per a les dues bandes”. Els joves, d’altra banda, tenen el privilegi de tenir un autor al seu abast amb qui poder intercanviar impressions i construir una història. “Els lectors joves són molt llestos –ens diu Isaac Palmiola–. Sovint t’endevinen les intencions o bé t’aporten idees que no t’havies plantejat mai. És una experiència novedosa, enriquidora. Sens dubte, voldré repetir”. 

La idea d’aquest nou model de lectura interactiva està tenint una gran acollida tant en escoles com en instituts d’arreu del món. Els nanos volen crear, opinar, comentar... Volen poder contactar amb l’autor i sentir-se creadors de la història. Com conclou Cristina Puig, cofundadora de Fiction Express, el que ells volen “és que els nanos deixin de veure la lectura com una obligació i passin a veure-la com el que és: un gran plaer". I afegeix: "I sobretot no volem perdre lectors. Els joves són els lectors del futur i no els podem oblidar ni deixar de banda. El que nosaltres volem? Que els joves s’engresquin llegint i inventant-se històries!” Repte en marxa!

stats