Criatures 17/08/2013

A la platja s'hi juga tot l'any!

Les instal·lacions de l'AMB permeten la pràctica d'esports tant a la sorra com a l'aigua. L'objectiu: moure's una mica i passar-s'ho bé

Gemma Castanyer
2 min

Un partidet de futbol, un de vòlei, una sessió d'abdominals, una llarga caminada o potser uns metres de crol. Les platges metropolitanes ofereixen aquest estiu la possibilitat de practicar tota mena d'esports gràcies als equipaments que hi ha instal·lat l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats dels usuaris: "Es tracta d'elements multifuncionals, fàcils de mantenir i integrats en el paisatge", explica Claudi Aguiló, arquitecte de l'AMB.

A la sorra i a l'aigua

Posar-se en forma a la platja és ben senzill. Només cal portar banyador, tovallola i una pilota -si es requereix-; per la resta no n'ens hem de preocupar! Ens ho facilita, gratuïtament, l'AMB: "Disposem de xarxes de vòlei polivalents, porteries, xarxes tridimensionals per grimpar, àrees de jocs gimnàstics i zones delimitades a l'aigua per banyar-se i nedar", diu Aguiló.

Aquests equipaments (la majoria dissenyats, instal·lats i revisats periòdicament per l'AMB) permeten la pràctica d'esports tant a la sorra com a l'aigua i cobreixen les necessitats de qualsevol franja d'edat: "Els més petits disposen de les xarxes piramidals, un joc de grimpada que afavoreix la psicomotricitat i la imaginació tant individual com col·lectiva; els més grans trobaran àrees amb diferents aparells per enfortir la musculatura: barres horitzontals, cadires per a abdominals, xarxa vertical, etcètera. Per a la resta d'edats tenim porteries i xarxes de vòlei modulables a diferents alçades segons les necessitats", afegeix.

A totes aquestes possibilitats s'hi suma enguany una novetat: Castelldefels serà la primera platja de l'àrea metropolitana que disposa d'una zona habilitada i regulada per practicar kitesurf , una modalitat esportiva que combina el surf i la vela, i que està tenint molt bona acollida: "De cara a la temporada vinent també volem implantar cistelles de corfbol. És un esport apte per jugar a la platja perquè no cal botar la pilota, simplement encistellar al pal contrari", explica Aguiló.

L'esport, tot l'any

L'ús de instal·lacions esportives de platja ja no es concentra durant els mesos d'estiu, sinó que cada vegada més esdevenen espais concorreguts durant tot l'any: "A les àrees de jocs gimnàstics i als espais infantils és probable que hi trobem gent durant tot el curs. L'ús de les xarxes de vòlei i les porteries, en canvi, es concentra més quan fa calor i bon temps", explica l'arquitecte de l'AMB.

Per tal que aquests equipaments estiguin sempre en condicions, cal treballar amb materials resistents a les agressions del temps (sol, salinitat, humitat): "Treballem amb panells fenòlics, acer inoxidable marí, gresite, polímers i fustes. Ens proporcionen durabilitat; són aptes per a la fabricació en sèrie i són reciclables o reutilitzables", apunta. A més, per tal que els elements es puguin col·locar entre el passeig i el mar han de complir uns mínims requisits: "És important que no ocupin gaire espai a la sorra i que s'integrin al màxim al paisatge de platja", diu.

Bona acceptació

Els equipaments esportius que l'AMB ha instal·lat a les platges metropolitanes (www.amb.cat/ web/mmamb/platges), així com la resta de mobiliari (dutxes, mòduls de lavabo, mòduls de bar, rentapeus, contenidors semisoterrats, etc.), estan rebent una molt bona acollida per part dels vuit milions d'usuaris que cada temporada les utilitzen (enguany un milió més). Així ho desvelen les enquestes que l'entitat metropolitana elabora periòdicament: "El resultat és satisfactori tant des del punt de vista de la implantació com de la gestió", diu Aguiló.

stats