I si se’n riuen, de mi?
Segur que aquesta pregunta ha passat pel cap de moltes criatures que aquests dies han començat el curs escolar. I pel cap de mares i pares. I si se’n riuen, d’ell? La tornada a l’escola sovint implica uns nervis i unes angoixes específiques, especialment per a criatures que senten que no acaben d’encaixar en el grup i potser pensen que són massa diferents. Potser es riuran de mi. Potser em faran sentir malament.
Això és el que li passa pel cap al protagonista de Wolfboy and the Everything Factory, una nova sèrie estrenada a Apple TV+. És un nen molt imaginatiu i té una creativitat que encara no ha estat esclafada pel món. Acostuma a portar sempre una màscara de llop, simplement perquè li agrada dur-la, i a crear tota mena d’objectes que imagina que tenen propietats màgiques. El primer dia d’escola, quan és davant la porta a punt d’entrar, explica a la seva mare el que li preocupa. “Diuen que soc un bitxo raro. Es riuen de mi. Tu creus que soc estrany, mare?” “Sí”, respon ella. “I no voldria pas que fossis de cap altra manera. Ets un somiador. I sou els somiadors i els bitxos raros els que feu el món millor”.
Aquesta frase de la mare sintetitza el missatge d’una sèrie que vol connectar amb totes les criatures que algun cop han sentit que no encaixaven. El protagonista acaba entrant a l’escola, on, efectivament, se’n riuen gairebé immediatament. Però serà després, a través d’una aventura que viurà en un món imaginari, que anirà trobant el sentit a les paraules de la mare. La sèrie endinsa així els espectadors en un univers ple de criatures fantàstiques i sorprenents, amb una explosió de colors que pot recordar altres sèries recents com ara Steven Universe o Hora de aventuras. En aquest món el protagonista viu aventures que permeten als guionistes elaborar idees relacionades amb la gestió de les emocions, sempre partint de la base que no passa res per sentir-se trist, ni diferent.
La sèrie, que té al darrere Joseph Gordon-Levitt, es dirigeix a espectadors a partir de 8 anys, i pot ser eficaç per iniciar converses amb les criatures en què puguin explicar amb tranquil·litat què els passa a l’escola. ¿S’han sentit mai com el protagonista de la sèrie? I, a través de la ficció, posar paraules al que massa sovint costa d’expressar i treure a l’exterior.