Activitats amb nens 17/11/2018

La pell de gallina

Segur que alguna vegada, quan surts de la piscina o la dutxa, t’has trobat que tens pell de gallina. És una acció involuntària del nostre cos, que reacciona davant d’estímuls com el fred. Avui t’expliquem com funciona aquest mecanisme i per què en diem així

Cristina Serret
1 min
La pell de gallina

Què la causa?

La causa més habitual és el fred. Però també ens pot posar la pell de gallina l’adrenalina que generem quan sentim una emoció forta, una sensació intensa o fins i tot la por.

Per què passa?

Perquè se’ns contrauen uns músculs diminuts que tenim a sota de la pell. Llavors, els pèls se’ns posen de punta i es formen aquests bonys minúsculs a la pell.

Quina utilitat té?

Quan els pèls es posen de punta, es forma una petita capa d’aire al voltant del cos que ens protegeix del fred. En els animals, a més, té una funció defensiva. Pensa per exemple en els gats: quan se’ls eriça el pèl semblen més grossos, i això els fa més amenaçadors per als seus atacants.

Per què en diem així?

Perquè quan se’ns posen els pèls de punta la nostra pell s’assembla a la de les gallines plomades. Fixa-t’hi la pròxima vegada que vagis a la polleria. A la pell de gallina també se l’anomena pell anserina, i el reflex que fa que se’ns posin els pèls de punta és la piloerecció.

On la veiem?

El més habitual és tenir la pell de gallina als braços i les cames, però se’ns poden posar els pèls de punta a gairebé tot el cos, excepte a les plantes dels peus i al palmell de les mans.

Vocabulary

Hen: gallina

Goose: ànec

Skin: pell

Fear: por

Gosseflesh, goosebumps: pell de gallina

Left over: que queda

Ancestors: ancestres, avantpassats

Body hair: pèl corporal

stats