Infància 09/05/2015

Si pesen, pensen; per tant, no llencen menjar

A la canalla és important educar-la en l’alimentació saludable, però també a evitar malbaratar aliments. Un primer pas és pesar i anar sumant el menjar que deixen els companys al plat

Trinitat Gilbert
3 min
Si pesen, pensen; per tant, no llencen menjar

Ala una, els més petits de l’Escola Torre de la Llebre de Rubí ja estan asseguts menjant. Els grans s’esperen a fora, al pati, jugant a futbol i també ballant gràcies a la música que emet un radiocasset que un grup de noies han connectat a un endoll. Saben que hi entren per torns i estan distesos.

Un cop d’ull general no mostra cap diferència respecte d’altres menjadors escolars. Les monitores animen els nens a menjar el que toca en el menú i els aplaudeixen quan s’ho acaben tot. Quan no hi ha manera que ho facin, després d’uns bons arguments, les monitores ho accepten. I llavors comprovo el que des de Campos Estela, que gestionen el menjador, m’havien avançat: els alumnes s’aixequen i pesen en unes balances el que s’han deixat al plat. Un cop ho han mesurat, ho escriuen en un paper que tenen penjat en un suro.

És el Pesa i pensa, la inicitiva en què l’Agència de Residus de Catalunya es va fixar per presentar-la al VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc a finals de maig a Budapest. La iniciativa, que pretén reduir la generació de residus orgànics a l’escola i sensibilitzar sobre l’empremta ecològica que comporta el malbaratament d’aliments, serà candidata en la categoria d’empresa.

El premi seria rebut amb alegria, però la injecció d’optimisme la reben tots els cuiners que gestiona l’empresa quan comproven, mes rere mes, que quan les criatures pesen el que es deixen al plat són conscients que s’ho han de menjar tot, perquè hi ha aliments que aniran a parar irremeiablement al carro d’escombraries, mentre que d’altres els reaprofitaran per a projectes socials, perquè són els menjars que han quedat intactes al plat.

Pesar els aliments deixats al plat i apuntar-ho en un paper també permet treure’n conclusions a cuina. “La setmana que vam fer una sopa de minestra, la columna dels aliments pesats, és a dir, llençats, va créixer i, per tant, vam tenir clar que no havia agradat i que no la podíem tornar a fer”, explica el gerent de Campos Estela, Martí Garcia.

POSAR-HI REMEI

POSAR-HI REMEILa Comissió Europea acaba de xifrar en 100 milions de tones els aliments que es malbaraten cada any a les llars europees. El 2012 la dada era de 89 milions de tones. Dit d’una altra manera, “cada europeu malbarata 200 quilos d’aliments a l’any”, expliquen els portaveus de l’Institut Silestone, una plataforma internacional dedicada a l’estudi i a la divulgació de la higiene en cuina. “El motiu és la falta de conscienciació i també la falta de planificació de les compres”. A l’hora de desglossar quina quantitat malbarata cada sector, el de la restauració i el càtering es considera responsable del 14%, mentre que les llars, del 42%; la fabricació d’aliments, el 39%, i els sectors dels aliments a granel i a l’engròs, el 5% restant.

Mentrestant, el Pesa i pensa continua presentant dades sobre la bona acollida del projecte. “A l’escola Les Flandes, de Piera, a les poques setmanes de posar-se en marxa el projecte ja notàvem com s’havia reduït el malbaratament, va caure en un 35%”. És per això que de seguida es van animar a introduir-ho als menjadors que gestionen.

“La previsió és que 3.000 criatures hi acabin participant tant a escoles del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Anoia, el Penedès i el Barcelonès”, conclou Martí Garcia, de Campos Estela.

stats