Infància 20/08/2021

Només li feu cas a ella!

Consells i recursos per treballar la gelosia entre germans

3 min
La millor forma de contenir la gelosia és mostrant afecte al fill gran, propiciar la comunicació oberta i acompanyar-lo en tot el que sent i viu.

La Mònica i l’Àlex han ampliat la família, tenen la Sara de 3 anys i aquest estiu ha arribat l’Eloi. A casa s’han preparat i han parlat molt de l’arribada del germanet i del nou paper de germana gran que té la Sara. Tot i així, la gelosia ha fet acte de presència. Passaran uns mesos d’encaix familiar, on cadascun dels membres ha de trobar el seu lloc. Però durant aquest temps és ben normal, i no ens han de sorprendre o preocupar, que el gran tingui moments de rebequeria, s’enfadi amb els pares o amb el germanet o germaneta, faci alguna regressió o digui frases com “Ja podem llançar l’Eloi a la brossa” o “Per què no el portem al camp i el deixem sota una col com el Patufet?”

La gelosia és una emoció universal que existeix en totes les cultures. En els infants apareix quan un té por de perdre l’afecte i l'atenció dels seus adults de referència, els pares. Sovint quan neix un germà o germana, el gran sent gelosia, ja que el veu com una amenaça real o imaginada davant l’amor exclusiu dels seus pares. Com apunta Maria Goday, educadora social que treballa la comunicació quotidiana respectuosa amb adults i que també acompanya infants a l’espai familiar d’educació lliure La Moixaina, de Premià de Mar, “quan apareix la gelosia entre germans no ho hem de viure com un fet negatiu, sinó com una oportunitat per apropar-nos als fills”. 

Si en el nostre dia a dia identifiquem situacions de gelosia entre germans, Maria Goday destaca alguns punts clau a tenir en compte: “Des de la paciència, cal aturar-se, observar, validar sempre i reconèixer l’emoció que sent el nen. D’aquesta manera els podem ajudar a descriure el que els passa per tal d’entendre les seves emocions i aprendre a gestionar-les”. 

Recursos per treballar la gelosia

A la literatura infantil teniu un munt de propostes per treballar la gelosia. Per preparar l’arribada d’un germanet o germaneta trobareu un autèntic regal a Tu i jo. El conte més bonic del món*, d'Elisenda Roca i Guridi, de l’Editorial Combel. Per als que ja són una mica més grans, fa ben poc Animallibres ha publicat La Paula i el colibrí*, de Muriel Villanueva, fabulosament il·lustrat per Albert Asensio. La protagonista d’aquesta història se sent enfadada amb el naixement del seu germà Biel, però coneixerà un ocell ben especial que sabrà posar paraules a les seves emocions. I un clàssic que no passa mai de moda: Tots sou els meus preferits, de l’Editorial Kókinos, on tres germans óssos es pregunten quin d’ells és el preferit dels pares. Com sempre, el pare i la mare tenen la millor resposta, i és que se’ls estimen a tots tres per igual, ja que cadascú té les seves pròpies peculiaritats.

La gelosia entre germans és habitual i cal abordar-la amb naturalitat.

A banda dels llibres, també podem trobar moltes pel·lícules dirigides a la primera infància que narren des del punt de vista del germà gran el daltabaix que els suposa l’arribada d’un nou membre a la família. Com ara el Regal de Molly Monster, on una petita monstre farà tot un viatge iniciàtic abans que el seu germanet surti de l’ou. O Pippi i el senyor sense son o Basia, films protagonitzats per germanes grans que aborden aquest gran problema per a un infant de la seva edat, amb intel·ligència, curiositat, perspicàcia i un gran sentit de l’humor. Aquest any també s’ha estrenat El viatge de Bu, una pel·lícula poètica, sense gairebé paraules, que mostra la relació de fraternitat i protecció entre dues òlibes germanes que després d’una tempesta han de buscar una nova mare.

Al teatre familiar també hi trobem petites joies que parlen d’aquesta temàtica, com El rei de la casa, de la companyia de titelles Farrés Brothers, on expliquen com en Pep se sent completament destronat pel seu germanet, en Jordi. També hi ha cançons dedicades als nouvinguts a casa com ara el Twist del germanet, de la Lali BeGood, on s’explica a ritme de twist les emocions contradictòries que viu un germà gran envers el seu germà petit.

Com evitem la gelosia?

En el cas de l’arribada d’un nou membre a la família, Blanca Santos, psicòloga infantil per al programa CaixaProinfància al Casal dels Infants del Raval-Sant Adrià, ofereix algunes recomanacions per evitar la gelosia o perquè, en cas que aparegui, transiti de forma natural en el temps.

  • Parlar durant l’embaràs que aviat se serà un més a casa.
  • Abordar amb qui es quedarà el fill o filla mentre els pares són a l’hospital pel naixement de la criatura.
  • Resoldre els possibles dubtes i preguntes per arribar més tranquils a la nova etapa. 
  • Un cop neixi la criatura, recordar com són els nadons i que es comuniquen plorant. 
  • Donar alguna responsabilitat al gran en les cures del nadó, sense fer-lo massa gran abans d’hora. 
  • Fer-li veure els avantatges de tenir un germanet o germaneta amb qui podrà compartir i jugar.
  • Mantenir espais amb el gran a soles, sobretot amb les mares. I intentar continuar fent les mateixes coses plegats. 

I afegeix que “la millor manera de contenir la gelosia és mostrant molt d’afecte al fill gran, propiciar la comunicació oberta i acompanyar-lo en tot el que sent i viu. Si la gelosia s’allarga en el temps, sempre es pot consultar un professional”.

____________________

* Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Tu i jo. El conte més bonic del món' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

Fes clic aquí per adquirir 'La Paula i el colibrí' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats