No et rasquis! Hi ha més polls que mai?
Els polls són paràsits que viuen als caps humans i quecada copcosten més d’eradicar, tot i que el mercat innova per trobar la manera d’eliminar-los de manera natural
Els polls són als caps i a les converses de pares amb fills en edat d’educació infantil i primària, especialment. Al carrer hi ha la sensació que han augmentat més que mai. Que la calor els fa créixer. “No, no és així, no hi ha més polls que mai, però sí que hi ha infestacions més descontrolades que mai”, afirma Neus Quimasó, propietària de la perruqueria Fuig Poll. Per la seva banda, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya també indica que “no hi ha evidència científica que hagin augmentat per la calor, malgrat que és cert que augmenten a la primavera i a l’estiu, sinó que n’hi ha tot l’any perquè el contagi és per contacte”.
La Neus, mare d’una nena de 12 anys, va crear Fuig Poll l’abril del 2010 després de comprovar que a la seva filla no li funcionaven cap dels productes i locions que li aplicava als cabells. “En va començar a agafar a la llar d’infants, i després sempre n’anava tenint, era desesperant”. Va investigar i va topar amb el mètode que aplica al seu centre, l’aspiradora que remou les llémenes (els ous dels polls) i que aspira els polls nascuts. Les llémenes acaben caient amb una pinta llemenera de ferro.
PUNT DE PARTIDA
PUNT DE PARTIDADe fet, les llémenes són la clau perquè la infestació de polls desaparegui. “I és el que no aconsegueixen eradicar els tractaments, que només eliminen el poll nascut, de manera que la llémena, en un màxim de nou dies, s’obre i apareix un nou poll”.
Aquesta tardor la perruqueria Fuig Poll ven per primera vegada l’aparell que es connecta a les aspiradores de casa, i que té la capacitat d’arrossegar les llémenes i, per tant, fer-les caure dels cabells. “Hem aconseguit fabricar-les gràcies a un préstec que hem rebut d’Acció Solidària contra l’Atur, que vam guanyar l’any passat, i que ens van oferir a un 0% d’interès”, explica la Neus. Per a la resta de la feina els ha ajudat el Teb Vallès, una cooperativa de persones amb discapacitat amb la qual han treballat de valent per posar l’aparell a la venda com a eina per fer servir a casa.
La infestació de polls “és massiva”, com assegura Neus Quimasó, perquè el cicle d’un poll es regeix per un tempo vertiginós. Cada femella pon entre 6 i 9 ous després que un poll mascle l’hagi fecundat, als mateixos cabells. En el cicle vital d’un poll femella es comptabilitzen un total de 200 ous, que pot arribar a pondre en 30 dies, que és el temps màxim de vida dels polls. “Poden acabar morint al cap de vells si no es fa cap eradicació”.
ALTERNATIVES
ALTERNATIVESMentrestant, el metge Gonzalo Fernández, president del màster d’homeopatia que s’imparteix a l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat de Barcelona (UB), indica que l’homeopatia també tracta les infestacions de polls. “Ho fa de manera personalitzada, tal com actua sempre l’homeopatia, que estudia tant la part física com l’emocional de la criatura o de l’adult”. Dit amb altres paraules, davant d’una infestació de polls el metge homeopàtic pot prescriure tractaments diferents per prevenir i curar, “segons les característiques de cadascú”.
Per la seva banda, l’Agència de Salut Pública alerta que la picor que poden provocar els polls pot acabar creant ferides (perquè la persona es grata) i, per consegüent, possibles infectacions per bacteris.
Segons Salut Pública, la manera d’eliminar-los és recórrer “a un producte pediculicida de farmàcia que contingui permethrin a l’1%, i millor si és en forma de crema o gel”. Durant dos dies seguits cal mullar els cabells amb la crema i després, un cop rentats, passar-hi la pinta llemenera. “Un cop pentinats els cabells sempre s’han de repassar i amb els dits treure les llèmenes que encara puguin quedar. Cal dedicar-hi una bona estona”.
“Com que les llémenes són difícils d’extirpar, es poden deixar els cabells ben molls durant una hora amb vinagre, amb el cap tapat amb una gorra o amb film de plàstic. Després s’han de rentar amb xampú i pentinar amb la pinta llemenera. No s’ha de fer el mateix dia que s’aplica la crema, sinó un altre dia”, expliquen.e