Hàbits saludables i infància. Quins són els reptes?

Eines per promoure els hàbits saludables en infants i famílies

Empreses i entitats aposten per crear productes i serveis innovadors que promoguin els hàbits saludables entre els infants i les famílies
29/01/2021
2 min

Més de 45 representants d’empreses i organitzacions de diversos sectors s’han reunit aquesta setmana per treballar conjuntament amb un objectiu: definir quins reptes es poden afrontar des del sector privat per fomentar els hàbits saludables en infants i famílies. La sessió de treball ha tingut lloc dins del projecte Hàbits Saludables en Família, impulsat pel clúster de productes infantils Kid's Cluster, el clúster català de l’esport Indescat i l’Hospital Sant Joan de Déu, referent al món en salut materno-infantil, amb el suport d’ACCIÓ (Generalitat de Catalunya). El projecte, adreçat a les organitzacions del sector infantil, esportiu i alimentari principalment, té l’objectiu d’impulsar i donar suport a la creació de productes i serveis innovadors que promoguin els hàbits saludables entre els infants i les famílies.

Com a marc de treball de la sessió, l’Hospital Sant Joan de Déu va compartir el seu projecte Salut 360º. Paula Cañal, project manager en innovació i promoció de la salut, va explicar que la salut 360º és un concepte holístic que engloba sis grans àmbits pels quals passa un estil de vida saludable: activitat física i esport, desenvolupament i aprenentatge, higiene i seguretat, gestió emocional, conviure en societat i alimentació i nutrició. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, i malgrat el context actual de pandèmia, el 71% de les morts que es produeixen al món són causades per malalties no transmissibles, derivades en la seva majoria de mals hàbits de vida.

Tant és així que el 40% de l’estat de salut de les persones depèn del seu estil de vida. D’altra banda, des de l’hospital han detectat en la població infantil un increment de la obesitat i el sobrepès, de l’addicció a les noves tecnologies, dels trastorns alimentaris i del son (sovint derivats de l’addicció a la tecnologia) i dels problemes de salut mental i emocional, agreujats pel covid. Per descomptat, ningú neix amb bons o mals hàbits, tothom els adquireix; la infància és l’etapa ideal per començar a desenvolupar-los.

Tenint en compte aquest context, les tres organitzacions impulsores del projecte van voler implicar les empreses i organitzacions perquè defineixin els reptes de promoure els hàbits saludables en infants i famílies. Per facilitar aquesta tasca, es va convidar tres entitats pioneres en el foment de l’esport, l’aprenentatge i la gestió emocional, i l’alimentació respectivament: la Gasol Foundation, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Alícia. Representants de les tres entitats van explicar la seva tasca com a cas d’èxit en el foment d’un estil de vida saludable entre els infants i, posteriorment, juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu, van liderar quatre sessions de treball paral·leles amb els participants.

Properament, les entitats impulsores del projecte emplaçaran totes les organitzacions participants i totes aquelles que s’hi vulguin unir a participar en una sessió de cocreació per idear solucions als reptes definits, en la qual es preveu que hi participin usuaris finals, és a dir, famílies i infants, i agents d’entorn com administracions o centres de recerca.

Quins són els reptes?

  1. Crear entorns saludables per a les famílies en entorns quotidians, com ara l’escola, els supermercats o els espais de lleure
  2. Promoure la pràctica d’activitat física entre tots els membres de la família en entorns d’oci i turístics
  3. Contribuir a canviar la mentalitat de les famílies respecte als hàbits saludables
  4. Incloure l’activitat física regular i diària de forma transversal a tots els àmbits d’aprenentatge, dins i fora de l’escola
  5. Fer de l’escola un agent promotor de la salut i crear espais de natura i joc
  6. Motivar els adolescents cap a la pràctica físico-esportiva
  7. Arribar a les famílies més desfavorides i menys conscienciades en la promoció dels hàbits saludables
  8. Compartir recursos enfocats a les famílies incidint en els seus entorns més propers

stats