Infància 08/04/2021

Més enllà del futbol

Alternatives perquè les criatures trobin l'esport que els apassiona

4 min
El món dels rocòdroms és així: esport, educació i esbarjo

L'arribada del bon temps potencia les opcions de gaudir de l'esport a l'aire lliure, amb noves oportunitats perquè la canalla adquireixi uns hàbits i uns valors que els poden ajudar en el seu dia a dia. Responsabilitat, esforç, perseverança, companyonia o solidaritat són només algunes de les moltes aptituds que els nens i nenes poden desenvolupar quan practiquen algun tipus d'activitat física que els motivi. A més, això els ajudarà en el seu desenvolupament mental i cognitiu i a portar un estil de vida saludable si s'acompanya d'una dieta sana i equilibrada.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els nens d'entre 5 i 17 anys facin una hora d'exercici físic al dia. Es tracta d'anar augmentant progressivament l'activitat fins a aconseguir aquest objectiu i que passi a convertir-se en hàbit. Entre els seus múltiples beneficis destaca el desenvolupament dels ossos, músculs i articulacions, així com d'un sistema cardiovascular sa. D'altra banda, pot reduir el risc de patir hipertensió i diabetis, i és clau per evitar accidents cerebrovasculars.

L'esport és un gran aliat per controlar la despesa energètica, un factor decisiu per prevenir l'obesitat infantil. Segons les últimes dades de l'Estudi nutricional de la població espanyola, a l'Estat gairebé el 40% dels nens d'entre 3 i 8 anys tenen obesitat o sobrepès. L'estudi reflecteix que la incidència de l'obesitat a Espanya és del 14,2% a la franja de 3 a 24 anys, només per darrere de Grècia (18%) i Itàlia (15,2%). Però a banda d'aquest aspecte, els avantatges de l'esport poden anar molt més enllà. "L'exercici no només reporta resultats positius des d'un punt de vista físic, sinó que també ens pot ajudar a assolir un estat mental òptim. L'activitat física està associada a efectes psicològics beneficiosos en els joves, ajuda a gestionar l'ansietat, que s'ha pogut veure incrementada en els últims mesos. A més, l'esport reforça la seva autoconfiança i contribueix al desenvolupament de les habilitats socials", indica Miquel Àngel López, coordinador de l'àrea esportiva del grup Brains International Schools.

Esports alternatius per trobar una motivació

El futbol, el bàsquet o el tenis són algunes de les disciplines amb més arrelament social a Espanya, encara que això no vol dir que agradin a tots els nens i nenes. Per aquest motiu, és fonamental que els ajudem a trobar l'esport que els motiva i apassiona, perquè desenvolupin sentiments positius cap a l'activitat física, que, en el futur, pot condicionar la seva salut.

Segons dades del ministeri de Cultura i Esport, el nombre de llicències esportives registrades el 2019 va ascendir a 3.945.000, amb unes notables diferències entre homes (77%) i dones (23%). Aquesta llista estava pràcticament dominada per l'esport rei, el futbol, amb un total de 1.095.604 federats (27,8%). El seguia a gran distància el bàsquet, amb 385.635 (9,8%), però molt més lluny encara se situaven altres pràctiques ja minoritàries, com és el cas de l'atletisme (2,4%) o les activitats subaquàtiques (0,7%) . Encara que si parlem dels esports més populars o practicats a Espanya la cosa canvia, i al futbol tan sols el segueixen el running (amb més de cinc milions de corredors al nostre país), el pàdel o el ciclisme.

Aquestes dades tenen el seu reflex entre les criatures, que poden sentir-se desplaçades si no els agraden els esports que practiquen la majoria dels seus companys. Per això és important que en l'àmbit acadèmic tinguin al seu abast altres disciplines alternatives a les majoritàries.

No a totes les criatures els agrada el futbol, i cal oferir-los esports alternatius

En aquest sentit, avui en dia els infants tenen a la seva disposició un ampli catàleg d'esports perquè descobreixin quin és el que millor encaixa amb la seva personalitat: des dels més populars, com el futbol o el bàsquet, fins a altres més minoritaris com el rugbi, l'escalada, el ballet, el waterpolo, la natació, la natació sincronitzada o la gimnàstica rítmica. Miguel Ángel Lopéz en destaca alguns.

Crossfit. L'últim esport de moda, un entrenament 360º per treballar resistència, força, potència, flexibilitat i velocitat a través de rutines diferents. Aquesta disciplina importada dels Estats Units en l'última dècada també pot adaptar-se al pes, capacitat i necessitats dels més petits.

Waterpolo. Un esport en equip amb beneficis físics i mentals que inculca hàbits de vida saludable als nens i nenes. Ajuda a millorar la resistència cardiopulmonar, a mantenir una pressió arterial estable i a estimular la circulació sanguínia.

Natació i natació sincronitzada. L'objectiu és l'ensenyament de les millors tècniques possibles, dins d'un àmbit de treball que es basa en la companyonia i la passió. En el cas de la natació sincronitzada, fomenta l'amistat i la unió entre nedadors.

Escalada. Un dels esports d'aventura amb més potencial educatiu. Entre els seus beneficis destaquen la millora de la resistència, la flexibilitat i la mobilitat articular, així com l'adquisició d'un estat mental més clar.

Judo. L'objectiu és el desenvolupament de les competències bàsiques de l'educació, com les relacions socials, les destreses i aptituds, el comportament, la millora de la concentració i l'estimulació de l'autodisciplina. S'aprèn jugant, ja que el joc ha de ser el contingut sobre el qual giri tota la pràctica del judo.

Gimnàstica rítmica i ballet. Aquestes activitats, que requereixen molta disciplina, reporten múltiples beneficis a qui les practiquen. El desenvolupament de la flexibilitat, l'enfortiment dels ossos o la millora de la resistència i de les habilitats socials són alguns dels seus avantatges.

"Avui dia hi ha més opcions que mai, per la qual cosa és important insistir en la pràctica esportiva entre els més petits. Fins i tot aquells nens i nenes que mostrin menys interès poden trobar alguna disciplina que els permeti fer exercici, al mateix temps que reforcen els seus vincles socials ", conclou Miguel Ángel Lopéz, coordinador de l'àrea esportiva del grup Brains International Schools.

stats