El consultori

Com afecta els nens el canvi horari?

Els infants poden mostrar-se més nerviosos, somnolents i fins i tot irritables

Un rellotge despertador i un nen dormint
ARA
26/03/2025
2 min

BarcelonaLa nit del 29 al 30 de març, a les 2.00 h, es donarà entrada a l'horari d'estiu; per tant, el rellotge s'haurà d'avançar una hora, fins a les 3.00. El nou horari farà que s'allargui més el dia i comenci a fer-se fosc més tard, uns canvis que, si poden afectar l'estat d'ànim dels adults, en el cas dels nens i nenes encara afecten més.

Quins efectes té?

"El fet de canviar l'hora pot canviar el ritme de tothom", assegura el neurofisiòleg clínic i cap de la unitat de trastorns del son de l'Hospital Sant Joan de Déu Òscar Ramon Sans Capdevila. De fet, segons Sans, és normal que durant els primers dies després de canviar l'horari els infants se sentin una mica "fora de fase", fins al punt de notar-se una mica més nerviosos, somnolents i fins i tot irritables o de mal humor. El mateix neurofisiòleg deixa clar a l'escola de salut de l'hospital que es triga entre cinc i sis dies a recuperar-se d'aquest canvi horari.

Què podem fer per millorar aquesta transició?

El més aconsellable és que uns dies abans que es faci el canvi d'hora s'avancin progressivament les activitats rutinàries diàries entre 10 i 15 minuts al dia perquè la transició sigui menys brusca. "Pel que fa a l'hora d'anar a dormir i llevar-se, és especialment important fer aquesta adaptació els dies previs. Així, si normalment el nen sol anar a dormir a les 21 hores, podeu posar-lo a dormir els dies previs entre 10 i 15 minuts abans, així la primera nit els posarem a dormir a les 8.45, l'endemà a les 8.30, el següent a les 8.15 i així fins a adaptar-nos al nou horari. Hem de seguir amb les mateixes indicacions a l'hora de despertar-lo", detalla el cap de la unitat de trastorn del son. Al matí, a més, és important augmentar l'exposició a la llum solar al seu dormitori i a casa. "Una manera d'augmentar l'exposició a la llum diürna és anar caminant a l'escola o a la llar d'infants per afavorir aquesta exposició a la llum del matí i estimular la producció de serotonina", exemplifica Sans.

Segons l'expert, si la rutina ho permet, fer una migdiada durant les primeres hores de la tarda també pot ajudar a disminuir la sensació de cansament durant el dia. "Però aquesta migdiada no ha de ser més llarga del que és habitual a l'escola bressol. Per a nens més grans, els infants en horari escolar, la migdiada no haurà de superar els 30 minuts i només durant els primers dies d'adaptació al canvi d'hora".

I si no es poden seguir aquestes pautes?

Llavors, segons Sans, el consell per al dissabte és enviar-los al llit una mica més tard i després recuperar una mica de temps els dies següents per tornar als ritmes normals. "En poc temps, cinc o sis dies, veurem que estaran acostumats al nou horari establert i que aquest nerviosisme o dificultat per adormir-se desapareix del tot".

I després del canvi horari, què?

Per no alterar el rellotge biològic és clau que amb el nou horari s'abaixi les persianes, encara que a fora sigui clar, una hora abans d'anar a dormir per indicar al cervell que és hora de reduir l'activitat. Seguir una rutina relaxant una hora abans d'anar al llit i no canviar l'hora dels àpats són altres consells.

stats