Infància 08/11/2014

Fam de cromos. Tengui!

El col·leccionisme infantil reforça l'ordre, la memòria, l'atenció i la comunicació amb els altres

Paloma Arenós
4 min
Fam de cromos. Tengui!

Té 10 anys i des d'en fa 5 que té una gran fam de cromos, gràcies a la bona influència del seu germà gran. El Ramon Farré, alumne de quart de primària, és un apassionat col·leccionista de cromos que ha anat acumulant una dotzena d'àlbums -especialment de futbol i de la sèrie Bola de drac - i un parell de capses metàl·liques on té ben endreçats els seus tresors de paper, plàstic o, fins i tot, imant. "D'àlbums totalment acabats només en tenim dos perquè els pares van demanar, per correu electrònic, els pocs cromos que ens faltaven i així els vam aconseguir tancar", explica el Ramon, acompanyat del seu germà gran, el Lluís. Els cromos formen part de la rutina diària d'aquest alumne des de ben petit, i li encanta. "M'agrada anar a comprar-los amb la mare o la iaia, obrir-los i descobrir si n'hi ha algun de molt valor i classificar-los per intercanviar-los o per a la col·lecció", explica. "A més -reconeix el Lluís-, en treu molt de partit perquè s'entreté amb els personatges de Bola de drac i hi juga molt, a casa. S'inventa les històries".

Des de fa uns dies, el Ramon ha començat la col·lecció dels cromos de la sèrie de futbol Adrenalyn 2013-2014, de Panini, però encara no té l'àlbum. "Intentem que vagi tranquil a l'hora d'aconseguir i intercanviar els cromos i que no hi hagi cap embolic. De vegades s'ha produït algun robatori a l'hora del pati, a l'escola, o hi ha algun noi més gran que mira d'enredar els més petits", explica l'Olga Franco, la seva mare.

El cromo més valuós que li ha tocat de la sèrie futbolística és una Card Invencible que, evidentment, mai ha canviat, però que "val per 30 cromos, com a mínim". Per sort, el Ramon compta amb l'assessorament del Lluís, que fa tercer d'ESO i que reconeix que ja no li interessen els cromos. "Va ser acabar l'escola i deixar de fer àlbums", diu.

UNA ETAPA NATURAL

UNA ETAPA NATURAL

És precisament dels 7 als 10 anys quan es desperta la febre del col·leccionisme. La llista del que els infants poden recopilar és il·limitada, com la seva imaginació. Segons apunta la psicòloga infantil Maria Cuadrado, a aquesta afició "no se li han de buscar explicacions grandiloqüents". "Neix amb nosaltres, és part dels nostres instints. Aquest afany de col·leccionar-ho tot, de tenir alguna cosa nostra per poder mostrar amb orgull, forma part de la nostra essència com a humans", reflexiona.

Als nens més petits el col·leccionisme els resulta emocionant, tot i que de vegades pot ser frustrant. "Però si se'ls anima a continuar i se'ls proporcionen pautes i exigències, és una eina molt eficaç perquè el nen continuï sentint-se molt interessat i motivat", recalca l'especialista. "A més -matisa Cuadrado-, als infants tímids o que es relacionen molt poc, el col·leccionisme, com el de cromos, per exemple, els ajuda a fomentar les relacions d'intercanvi i el contacte personal". En el cas de nens que mostrin símptomes d'hiperactivitat, "val la pena orientar-los perquè col·leccionin objectes que els exigeixin més concentració i atenció, així com memorització i organització".

POTENCIA HABILITATS

POTENCIA HABILITATSQuan una criatura decideix engegar una col·lecció va molt més enllà de recopilar objectes. "El col·leccionisme impulsa els nens a desenvolupar una sèrie d'habilitats que els beneficiaran més endavant, tant en el desenvolupament de moltes de les seves activitats com en la seva vida familiar", detalla la pedagoga valenciana Marta Marín. "Potenciarà l'ordre, la responsabilitat -haurà d'estar pendent de la col·lecció i dels diners, ja que el nen serà responsable d'estalviar i poder pagar-se els seus cromos-, el respecte, l'organització -on és l'àlbum, els cromos repetits per canviar, els intocables, quins vol aconseguir...-, la constància i la memòria", enumera.

Des de ben petit, els cromos, els àlbums o les capses amb sèries especials són el regal perfecte per l'aniversari, el sant o les festes nadalenques a casa del Ramon Farré. "Ens ho plantegem com un reforç positiu a la bona conducta. Però tampoc ens obsessionem a tenir tots els cromos sí o sí", reconeixen els pares, el Ramon i l'Olga. I quants diners hi han invertit? "Uf, no ens ho volem ni plantejar!", diuen tots dos rient. Però el Ramon pare fa un càlcul aproximat i respon que la mitjana és de 75 euros per àlbum i, per tant, s'hi han invertit uns 800 euros en cinc anys i entre els dos fills.

L'educadora Marín matisa que el col·leccionisme pot ser "una font d'aprenentatge i motivació, tant per als nens com per als seus pares". "Han de transmetre al nen que és molt millor acabar una col·lecció del tot que no pas deixar-ne diverses a mitges". També val la pena ensenyar-li a organitzar-se: "Proposeu-li fer una llista dels objectes de la col·lecció que estan repetits, els que ja estan complets i els que es poden canviar, i que els posi en capses diferents". També considera important que el nen participi en el cost econòmic de la col·lecció: "Ha d'aprendre que el seu joc té un preu i que ell ha de responsabilitzar-se d'aquesta part".

PUNT DE TROBADA

PUNT DE TROBADAEl col·leccionisme de cromos és intergeneracional. I el lloc per excel·lència per copsar aquesta imatge és el Mercat de Sant Antoni, a Barcelona. Cada diumenge al matí el mercat provisional i exterior del carrer Comte d'Urgell acull tant una desena de parades especialitzades en la compravenda i intercanvi de tota mena de cromos, com grups de particulars fent els seus negocis amb els paperets lluents. Javier Matesanz, autor del llibre La vida en cromos, reivindica la seriositat d'aquesta passió, tot i tenir un origen lligat a l'entreteniment infantil. "El cromo pertany a aquest univers jove i somiador que ens neguem a abandonar. No són només cosa de nens, encara que sí que és cert que tots els col·leccionistes de cromos han començat de petits. Alguns ho abandonen temporalment quan creixen, però la seva passió queda latent. Serà quan tinguin fills i hagin de jugar amb ells que els col·leccionistes que són ressorgiran", raona Matesanz.

stats