Escola

Pomodoro: el mètode utilitzat pel millor estudiant de selectivitat

És una tècnica que consisteix en fixar un temps per estudiar i un per descansar

3 min
Eric Mateu millor nota selectivitat Catalunya 2024

Barcelona“Utilitzo una tècnica d’estudi, Pomodoro, que consisteix en posar-te un temps per estudiar i un per descansar. Me l’he adaptat perquè m’agrada fer sessions més llargues, i el que faig és estudiar una hora i descansar vint minuts”. Ho explicava Eric Mateu, un dels dos estudiants que aquest juny ha obtingut la millor nota de la selectivitat, amb un 9,9, en una entrevista a El Món a RAC1. El mètode el va idear de manera espontània un universitari, Francesco Cirillo, en la dècada dels 80 per millorar la seva concentració i eficiència a l’hora d’estudiar. El nom prové del popular temporitzador de cuina amb forma de tomàquet (pomodoro, en italià) que precisament utilitzava Cirillo per controlar el seu temps d’estudi.

En què consisteix?

“El que proposa aquesta tècnica és que hi hagi una seqüència molt marcada, fins i tot rígida, del que és temps d’estudi i el que és temps de descans”, apunta la professora de la facultat d’Educació de la UB Amèlia Tey. Concretament, consisteix en estudiar 25 minuts i descansar-ne 5 i repetir tota la seqüència, coneguda com a Pomodoro, quatre vegades. Després es fa un descans més llarg, d’entre 20 i 30 minuts, i tot seguit es torna a repetir la seqüència tants cops com es vulgui o es pugui.

Què s’ha de fer en el descans?

Es tracta senzillament de parar, menjar alguna cosa o mirar un moment el telèfon. L’important, segons la professora de la UB, és que els cinc minuts de descans entre pomodoro i pomodoro no es converteixin en 15 perquè llavors pot sorgir la fatiga. “La idea és que no t’esgotis pensant, però tampoc et relaxis descansant”, apunta l'experta.

Les claus

A banda de ser molt rígid amb el temps, a l’hora d’utilitzar aquesta tècnica –explica la professora de la Facultat d’Educació UB– és clau definir la llista de tasques que es vol estudiar o fer i començar per les més importants i, sobretot, que no hi hagi cap mena de distracció en l’espai on s’estudiï. “El mòbil ha d’estar lluny perquè només que vibri et pots desconcentrar”, deixa clar. “Si s’aconsegueix fer bé es pren molta consciència del que estàs estudiant”, afegeix.

És útil per a tots els estudis?

Segons la professora de la UB és útil per estudis sobretot memorístics, pels que necessiten una concentració focalitzada, com ara fets històrics, autors de la literatura catalana o castellana, o tasques repetitives. “És una bona opció, per exemple, per a persones que s'estiguin preparant una oposició, perquè han d’estar moltes hores estudiant i molt enfocades”. Ara bé, Tey també afegeix que no és una tècnica adequada quan s’ha de treballar la creativitat, com en l’elaboració d’un text, o en grup. “Per elaborar un discurs de pensament necessites més temps”, puntualitza. En aquest cas hi ha altres tècniques com la que es coneix com a Flowtime. “Consisteix en començar a estudiar o a treballar sense marcar-te un temps i quan necessitis una pausa anotes l’estona que hi has dedicat; el 50% d’aquesta estona serà el temps màxim que després podràs descansar”, explica l’experta. Per exemple, si s’estudia una hora, es descansaria com a màxim trenta minuts.

El mètode Pomodoro és apte per a tothom?

Hi ha molts factors que intervenen a l’hora d’aplicar el Pomodoro, com ara les característiques de la persona, la tasca que ha de fer o el moment en què es troba. “Per a una persona molt disciplinada o que tingui una capacitat de concentració molt ràpida i profunda li pot anar bé perquè són 25 minuts altament productius”, assegura la professora de la UB. Ara bé, per a una que li costi més temps concentrar-se és millor optar per altres tècniques.

stats