A.F.

Missió científica

Més de 7.000 alumnes de tot Espanya han participat en el projecte educatiu del sincrotró Alba

L'equip del sincrotró Alba que ha impulsat el projecte / SINCROTRÓ ALBA Zoom

El sincrotró Alba, l’única font de llum de sincrotró dEspanya, ha llançat aquest curs escolar el projecte educatiu per a primària Missió Alba. Les places per participar en aquesta primera edició es van esgotar i s de 250 professors repartits entre 176 escoledel país han dut la ciència del sincrotró a les seves aules. 

A mitjans de maig va finalitzar la Missió Alba ides que va començar al generles diferents classes de 5è i 6è van estar ocupades resolent els reptes científics proposatpel sincrotró Alba. Això representa 335 equips, que engloben un total de 7.301 alumnes de tot Espanya, des de Melilla fins a Galícia, passant per les illes Canàries i Balears, d’escoles rurals i de capitals de província.

La Missió Alba es desenvolupa de manera gratuïta a través de la web www.missioalba.cat. Aquesta plataforma allotja quatrlaboratoris virtuals relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. En cada un, el personal científic i tècnic del sincrotró planteja preguntes com: només existeix el que veiem?, per què es mouen les coses?, què provoca canvis en la matèria?, hi podem veure-hi amb lluinvisible? Al llarg dels últims mesos, els alumnes de les diferents escoles han resolt al mateix temps les quatre incògnites científiques investiganen les seves respectives aulefins a arribar a la meti així convertir-se en sters de la Matèria, la Força, l’Energia i la Llum.

Una sessió de videoconferència entre els alumnes i els experts del Sincrotró Zoom

Una sessió de videoconferència entre els alumnes i els experts del Sincrotró / Sincrotró ALBA

 

En cada laboratori se sortejava una videoconferència amb el personal científic del sincrotró que els havia llançat el repte a resoldreL’oportunitat de parlar amb ells en directe ha sigut tota una experiència motivadora per als alumnes, que han pogut preguntar curiositats sobre el sincrotró i la gent que hi treballa. Però el regal més esperat ha sigut el gran premi final de la Missió Alba: la visita dels investigadora l’escola guanyadora, que ha sigut el CEIP Reyes Católicos de Guadalupe, a Extremadura. Una representació del personal de l’Alba que ha participat en el projectviatjarà fins a aquesta escola per conèixer en persona l’equip guanyador.

Els continguts de la Missió Alba han estat específicament dissenyats per treballar d’una manera pctica vivencial els aspectes del currículum oficial de les diferents comunitats autònomes que tenen relació amb la ciència del sincrotró.

Amb aquest projecte, el sincrotró Alba busca acostar la seva ciència als alumnes de primària de tot el país transmetent una visió propera, positiva i motivadora de la ciència i de les seves professions, així com oferir als docents recursos per treballar la ciència d’una manera diferent. En paraules de la directora de lAlba, Caterina Biscari, l’interès per la ciència i la tecnologia neix ja des de petits” i daquí la motivació d’aquest projecte, que pretén “despertar la vocació científica conscienciar de la necessitat de la ciència en la societat”.

Ja està confirmada una segona edició del projecte per al curs 2019-2020 i s'espera tornar a tenir la gran acollida que ha tingut per part de docents i alumnat. El registre per participar-hi estarà disponible a finals de juny. La Missió Alba compta amb el suport de lObra Social La Caixa i ha estat produït en col·laboració amb la cooperativa Eduxarxa.