Musicoteràpia

La cita dels dimecres que no es perden les treballadores embarassades de l'Hospital del Mar

Les sessions de musicoteràpia durant l’embaràs promouen el vincle amb el nadó i prevenen tant l’ansietat materna com la depressió postpart

Reportatge al campus universitari de l'Hospital del Mar música per embarassades, dones embarassades fan un taller de musicoterapia.
4 min

BarcelonaEls dimecres, les treballadores embarassades dels centres de l’Hospital del Mar tenen una cita amb la doctora Natàlia Arisa, del servei de Salut Laboral especialitzada en musicoteràpia prenatal i música. Ho fan en el marc de la tercera edició del curs de musicoteràpia prenatal que el mateix servei de l’hospital posa al seu abast des de fa gairebé un any, un projecte propi d’Arisa, el qual ha desenvolupat durant la seva residència. Tal com destaca la doctora Joana Guerrero, cap de secció del servei de Salut Laboral de l’hospital, es tracta “d’un projecte pioner que, tot i ser tan necessari en un sector com el sanitari, tan feminitzat, de moment no s’ha implementat en cap altre hospital”. Guerrero subratlla, tanmateix, que aquestes sessions promouen “moments de presència i de connexió, i materialitzen la màxima de cuidar d'aquells que cuiden, objectiu final del programa”.

Connexió amb una mateixa i amb el nadó

Cada edició del programa dura dos mesos. Les sessions –en torn de matí i de tarda– que s’ofereixen són de 90 minuts i consisteixen en activitats de relaxació a través de banys sonors amb diversos instruments, visualitzacions creatives amb música en directe o escolta musical semidirigida. El matí que el Criatures té l’oportunitat de sumar-se a la sessió hi ha set dones embarassades entre les setmanes 21 i 38 de gestació. També l’Andrea Carpintero, participant de la segona edició del programa, la qual acudeix amb el seu fill Àlex, de dos mesos.

Treballadores embarassades de l'Hospital del Mar fent el taller de musicoterapia.

Allà, amb els llums apagats, la Natàlia Arisa demana a les participants que tanquin els ulls i connectin amb la respiració. Mentrestant, toca una melodia relaxant al teclat. Uns instants després, les rodeja mentre fa sonar un pal de pluja a prop. Repeteix l’operació amb un conc tibetà, un koshi i un kigonki. Al cap d’una estona, Arisa obre els llums i pregunta a les participants fins on han viatjat durant aquests banys sonors. Gairebé totes coincideixen a dir que a les onades del mar o al llit de casa seva. També expressen que els seus nadons es mouen molt durant la sessió. Tots menys la Sena, que sembla relaxar-se amb la música que sent des del ventre matern. L’Àlex, el nadó present, també s’ha relaxat.

La música, eix de connexió mare-nadó

Cada sessió de musicoteràpia prenatal és diferent i té uns objectius diferents. Les sessions estan inspirades en el model de Gabriel Federico, musicoterapeuta focal obstètric, que és el model en el qual Natàlia Arisa s’ha especialitzat i està reconegut en l'àmbit internacional per la World Federation Music Therapy. Al marge de promoure la connexió maternofetal, la musicoteràpia prenatal també serveix per disminuir l’ansietat materna i disminuir la depressió postpart. En l’assoliment d’aquests tres objectius, és important assenyalar, apunta Arisa, que “no es tracta d’una sessió sola o dues, sinó que les sessions són setmanals i s’allarguen dos mesos, la qual cosa permet fer un seguiment”. La consolidació del vincle mare-fill succeeix sobretot si la mare està relaxada i escolta música en directe que li agrada, la qual cosa, explica Arisa, “es transmet al nadó que s’està gestant via hormonal, amb les emocions; via sensorial, amb les vibracions, i via auditiva, ja que sabem que el nadó comença a sentir-hi a partir de les 18 setmanes de gestació, primer el cor, la respiració, els sons digestius i les passes de la mare, i després i progressivament, la veu de la mare i els sons i les veus habituals de l’entorn”.

Fer tribu

Arriba el moment de fer la roda de panxes. La Natàlia insta les gestants a posar-se dretes i a unir les seves panxes. Mentrestant, ella canta una cançó de bressol al teclat. Aquesta imatge és la que millor il·lustra un altre dels objectius del curs, crear un espai perquè elles comparteixin com se senten i quines emocions estan transitant en aquesta etapa”. Per a la María Polo, psicòloga clínica a l’hospital i embarassada de 38 setmanes en aquell moment, el fet decisiu per sumar-s’hi va ser precisament “poder-les fer acompanyades d’altres dones en el mateix moment vital”. Un cop al bell mig de l’edició, afirma que les activitats que la beneficien especialment són les que li permeten relaxar-se “i tenir un moment de parada, la qual cosa fa que també pugui connectar amb el nadó”. Polo explica com, en el dia a dia, li posa el mateix tipus de música al nadó, una nena que, tot i que encara és a dins de la panxa, “només escoltar-la comença a moure’s, com si la reconegués”. Quan la petita està molt inquieta, la seva mare també l'hi posa i, en aquest cas, nota com es calma.

Per a l’Ana Fernández, advocada de l’hospital i embarassada de 36 setmanes en aquell moment, el fet de fer les sessions amb altres dones embarassades fa que també puguin compartir preocupacions, que "al cap i a la fi són força comunes”. Fernández reconeix que, en sentir parlar de les sessions de musicoteràpia prenatal, “inicialment no sabia gaire bé què esperar-ne”. Tot i així, com que a ella li agrada la música, va decidir donar-los una oportunitat. “Ara, la veritat és que estic molt contenta”, apunta. “A mi, personalment, les tècniques de relaxació m’ajuden molt, perquè de vegades, amb la voràgine del dia a dia és com que no acabes de centrar-te mai, però aquests moments et permeten aterrar una mica, parar i també connectar amb el nadó”, afirma.

Participants d’altres edicions

A la sessió també hi havia l’Andrea Carpintero, participant de la segona edició, que hi va acudir amb el seu fill Àlex, de dos mesos, i és que, cap a finals de cada edició, l’equip al capdavant del programa, sempre convida exparticipants. “La Natàlia sempre ens convida i nosaltres intentem sumar-nos sempre que la logística ens ho permet. Segueix cuidant de nosaltres, els treballadors, li estic molt agraïda”, reconeix Carpintero. Arran d’una “gestació complicada”, aquesta infermera clínica ja portava temps de baixa quan se li va presentar l’oportunitat de sumar-se a les sessions, per la qual cosa, destaca, aquest espai a ella li va aportar “una connexió amb la maternitat i amb el nadó”. Les sessions compartides entre les gestants i les mares recents també poden servir, assenyala Carpintero, per “fer preguntes que a vegades no tens on plantejar-les perquè no disposes d’altres xarxes de maternitat”. Així, durant l’edició en la qual va participar, recorda com ella compartia com se sentia i mai se sentia jutjada: “Les altres m’escoltaven i jo em sentia alliberada”.

Arisa tocant el piano mentre les embarassades uneixen les seves panxes.

Una seixantena de participants

"Mai m’havia sentit tan cuidada com fins ara, fins a la maternitat, un període molt complex mentalment i físicament, per la qual cosa, que l’empresa on treballes t’ofereixi això no té preu”, valora Carpintero. La infermera fa referència explícita al fet que la iniciativa s’hagi posat en marxa des del propi servei de Salut Laboral de l’Hospital, en el context del programa La Mar de Saludable. Un fet diferencial que explica la bona acollida que ha tingut per part de les treballadores, entre les quals metgesses, advocades, psicòlogues, infermeres, auxiliars d’infermeria o logopedes. Un projecte la consolidació del qual fa que ja hi hagi prevista una quarta edició al març, a la qual ja hi ha una vintena de dones inscrites. “Les previsions –avança Natàlia Arisa– són que a l’abril, quan el projecte faci un any, ja hi hagin passat una seixantena”. En acabar el programa, en cas d’haver assistit a un mínim del 80% de les sessions, totes rebran un certificat acreditat per Formació Continuada que compta per a la carrera professional.

stats