Embaràs 04/08/2021

Com ha afectat la pandèmia a la lactància materna?

Les consultes en línia sobre lactància materna creixen un 116% durant la pandèmia

3 min
La pandèmia ha dificultat a moltes mares poder fer la lactància amb normalitat

Coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que se celebra cada any entre l'1 i el 7 d'agost, LactApp, una aplicació mòbil que ofereix respostes personalitzades a consultes sobre l’alletament, llança l’Informe lactància 2020, que repassa les conseqüències que la pandèmia ha tingut en la lactància materna.

LactApp, fundadora de l'apli sobre lactància materna líder mundial en el seu sector amb més de 500.000 descàrregues en 177 països i 13 milions de consultes contestades des del 2018, presenta en aquest informe una anàlisi de les consultes rebudes en la seva aplicació durant el 2020, al costat de dades de diversos estudis científics internacionals recents que contextualitzen les xifres. Així, ofereix una panoràmica dels efectes de la pandèmia en l'establiment de la lactància materna, la salut mental de les dones embarassades i en postpart, el repte de la vacunació, l'auge de la telemedicina i les preocupacions de les treballadores de primera línia, entre altres aspectes.

Augment de consultes en línia

En un context de crisi sanitària i auge de la telemedicina, les consultes en línia sobre lactància materna van créixer un 116% durant el 2020 comparades amb el 2019. Aquest increment es va produir en un moment en el qual les mesures de seguretat sanitàries van dificultar l'accés a l'atenció sanitària presencial. Alguns hospitals van separar mares i bebès en el postpart immediat i van posar traves a l'inici de la lactància materna en el cas de mares positives. Es va prohibir l'entrada d'acompanyants en les visites, les altes hospitalàries després del part es van accelerar, les consultes mèdiques de seguiment de postpart es van convertir en virtuals o telefòniques i els grups de lactància presencials van tancar.

Maria Berruezo i Alba Padró, responsables de LactApp.

A causa de la dificultat d'accedir a atenció presencial, el 2020 van augmentar un 31% les consultes en línia sobre mastitis i les de baix pes en nounats un 11,6%. Es van disparar un 132,8% les consultes sobre relactació, davant la necessitat de restablir la producció de llet després de veure’s interrompuda, com va succeir després de les separacions de mares i bebès en el postpart immediat a l'inici de la pandèmia. Amb els grups de lactància presencials tancats, van pujar un 103,7% les preguntes en línia sobre tècniques de lactància, com per exemple sobre posició i agafament correctes. LactApp també ha recollit un notable augment de dubtes de dones sanitàries i altres treballadores essencials, preocupades per la compatibilitat de la seva feina amb la lactància materna.

Estudis recents avalen aquestes dades. Dues recerques del Regne Unit assenyalen que el 70% de les dones que van finalitzar la seva lactància durant la pandèmia atribueixen la decisió a la falta de suport presencial, el 45% de les que van donar a llum en pandèmia van trobar a faltar més suport a la lactància i el 47% van recórrer a grups en línia.

L'informe repassa també estudis d'Espanya, la Xina, els Estats Units i el Canadà que recullen l'increment de símptomes de depressió i ansietat. Repassa el repte de la vacunació iniciat a finals del 2020, quan van créixer les consultes per dubtes sobre la seva compatibilitat amb la lactància. Durant el 2021, les recomanacions oficials s'han alineat de manera favorable i s'ha creat evidència científica, com l'estudi conjunt que va fer LactApp al costat del CSIC, el primer a escala mundial a demostrar que Pfizer, Moderna i AstraZeneca deixen anticossos enfront del covid-19 en la llet materna.

A més, la pandèmia ha consolidat l'augment de la telemedicina i el sector de la mHealth. L'informe recull dades de diversos països en aquesta línia que mostren un augment de les consultes de telemedicina a Espanya del 153% després de l'estat d'alarma, al costat de xifres de països com els Estats Units, Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos.

Informe LactApp 2020
stats