Una família nombrosa

Marina Sancho

El tresor que espera ser desenterrat sota la pila de coses superflues

Des de que vaig llegir el llibre "La magia de l'ordre" de la japonesa Marie Kondo, la meva ment s'enfoca directament en l'essencial i, com a conseqüència, no paro de constatar la pila de coses innecessàries (que ocupen temps, espai i diners) en la nostra existència. Per posar un petit exemple, quantes coses de les que poses al carro del súper són imprescindibles? Amb una tercera part del que adquirim en tenim prou, n'estic segura. Quants aliments dels que ingerim són indispensables per a la nostra salut? Quants objectes que tenim a casa nostra són realment necessaris? Quantes accions de les que realitzem al llarg d'una jornada tenen una utilitat i una connexió directa amb el nostre benestar?

A mi mai m'havia molestat comprar una mica de més, menjar més del que necessito, tenir coses de sobres a casa ni tampoc dedicar el meu temps a activitats superficials. O, al menys això pensava. Perquè, alhora, sempre aspirava a tenir més diners, més poder adquisitiu, a disposar de més temps, a gaudir més, a sentir-me més realitzada, en fi, a degustar el gust de l'èxit. Fins que la conjuntura m'ha conduït a relacionar les dues situacions: per una banda, tots els objectes, aliments, activitats sobrers i, per l'altra, el meu intens desig de convertir-me en una persona més rica, feliç i efectiva. El que trobo a faltar en un costat és el que em sobra de l'altre. La vida és equilibri i és evident que si exercim desequilibri en una banda, repercutirà directament en desequilibri en l'altra. Ordenar el nostre patró de comportament, actitud i possessions és fer lloc per tot quant volem realment.

Perquè no es tracta de tenir més diners, possessions o temps sinó de treure partit a aquells que tenim. L'èxit ja és aquí, doncs és inherent a la nostra pròpia existència i la nostra capacitat de convertir els recursos que posseïm en la realitat que anhelem. Així, no es tracta de la quantitat de matèria primera que tenim sinó de l'habilitat que apliquem sobre aquesta. Deixar d'invertir energia en allò que no reverteix en la nostra felicitat implica disposar d'aquella energia, temps i diners que sempre trobem a faltar.

Èxit en anglès significa sortida: escapar de tot quant ens atrapa en el descontent i ens manté tancats en les nostres limitacions per obrir-nos a la vida real, aquella que s'adiu amb els nostres anhels, característiques i capacitats. Tenim molt per experimentar, massa com per estancar-nos en el cercle viciós de la insatisfacció. Tenim molt per fer, massa com per limitar-nos a ser mers consumidors enlloc de grans creadors.