Criatures 13/10/2014

Quan no pot ser LME

3 min

,

Ha estat una setmana molt moguda! Moltes novetats.

.,

La primera: formo part de l'equipEspacioLactanciaon m’ocuparé de les xarxes socials i escriuré textos pel seu bloc.

Segona: dissabte vaig tenir el plaer que les noies dels grups de suport de Girona: Dona Dóna, Melic,Mames Braves,espai criança, grup de suport de Bordils… Moltes gràcies per deixar-me compartir amb vosaltres la Setmana Mundial de la Lactància. Gràcies per deixar-me retrobar amb en Martí Gironell (que va presentar la gala dels premis Bloc 2010 on el bloc va ser guardonat) i amb laCasianaMonczaramb qui vaig compartir grup a ALBA Ciutat Vella durant molts anys i que feia temps que no podia abraçar… Però tot i aquestes notícies no vull que siguin les protagonistes de l’entrada d’avui.Fa uns dies vaig tenir el plaer de donar un cop de mà a uns amics que acabaven de ser pares, sovint les coses no surten com ens agradaria, i aquest és el cas. En el seu cas la lactància materna exclusiva queda descartada, però això no hauria de ser impediment per gaudir d’una lactància mixta satisfactòria per tota la família.I com tot en aquesta vida només cal planificar-ho.Hi ha dues importants a tenir present quan cal alimentar amb llet artificial: el continent i el contingut.Les tetines dels biberons per més que la propaganda digui que són el més similar al pit matern és mentida, s’assemblen com un ou a una castanya. És cert que hi ha tetines més “complicades” que altres, que fan que la criatura hagi de fer certs moviments amb la llengua per aconseguir que la llet ragi. Aquestes tetines “complicades” tambésón idees per fer lactància mixta, perquè moltes lactàncies mixtes deixen de funcionar per la quantitat de llet que els cau a la boca, el que els obliga a retraure la llengua. Quan després cal que agafin el pit i realitzin la coreografianecessariper treure la llet del pit no sabem què han de fer i es barallen amb el pit, el que desemboca en deixar la lactància materna.També la posició del biberó és important, si un biberó el donempracticamentvertical, la llet caurà a raig, en poca estona la criatura prendrà molta llet, més de la que possiblement li cal. Quan la criatura torna al pit i es troba que la llet surt a poc a poc, es pot frustrar molt i rebutjar el pit.

Per tant:

  • Escolliu tetines “complicades” ( calma de medela és una bona opció)
  • Oferiu sempre el biberó tan horitzontal com sigui possible (métodekassing)
  • Intenteu que la presa sigui lenta, reposada, estan atents a lesseñalsde gana o sacietat de la criatura.
  • Sempre que sigui possible cal donar primer el/els pits a la criatura. És molt important més que en una lactància exclusiva, que les mares estiguin molt atentes als senyals de gana de la criatura i s’anticipin per evitar que la criatura s’enfadi massa i rebutgi el pit.
  • Una vegada ha alletat, s’ofereix el suplement que calgui de la manera que us he indicat o amb un mètode de suplementació poc invasiu.

Una opció que pot ser de gran ajuda és unrelactador. Elrelactadortot i no ser un aparell que tingui un ús extremadament simple pot ajudar molt, si la mare vol.Elrelactadorpermet alletar a la vegada que la criatura pren el suplement, d’aquesta manera la mare fa dues coses a la vegada i la criatura succiona el pit i no el rebutja.Com tot aparell té la seva tècnica i cal usar-lo bé per evitar que la criatura aprengui a mamar delrelactadorcom si fos una canyeta. Elrelactadorno és massa pràctic fora de casa però si algunes preses es poden fer ambrelactadorpot ser interessant.De tot plegat també cal destacar que és important la manera de donar el biberó. Certament les mares lactants, quan alleten, no estan en tot moment mantenint un contacte visual amb els seus fills, ni estan tota l’estona parlant o tocant-los… També fan altres coses! Peròsique en molts moments hi ha contacte: mirades, carícies, paraules, sons….Sovint quan es dóna unbibes’obliden aquests detalls, hi he vist nens als quals no se’ls dirigeix una paraula o una mirada en tota la presa… o fins i tot nens que prenen solets el biberó.Per tant alimentar amb biberó cal fer-ho amb proximitat i atenció.

Rebre la confirmació que la lactància materna exclusiva no serà possible pot ser un pal molt dur però si som positius si podem veure que no està tot perdut i ens organitzem la lactància mixta pot durar molt de temps i es pot gaudir molt.

Bona setmana a tots!

stats