Criatures 24/02/2014

Sense mans, sense mare

3 min

-

Fa anys remenant per la xarxa vaig trobar un museu virtual del biberó. Fa uns dies museu virtual del biberól’Elena Elejo

Durant la dècada del 1800 es van començar a vendre un nou tipus de biberó que es va fabricar fins el 1920 aproximadament. El que aportava de nou el recipient era que la criatura el podia prendre solet, succionava de la tetina com si fos un xumet i no calia que ningú sostingués l’ampolla. Ho podeu veure a les imatges.

Aquest recipient va quedar desterrat fins que a algú se li ha acudit que no era tan mala idea, li ha fet un rentat de cara i de materials i apa, al mercat que segur que no falten clients.

Hi ha altres fotos per la xarxa d’invents patentats i d'altres casolans per donar el biberó sense mans. Deixar a una criatura sola sense vigilància amb un biberóno és gens recomanable, per tant aquests mètodes de lliure alimentació poden ser fins i tot perillosos.

Sabeu que aquí parlo de lactància materna però hi ha mares que em llegeixen i fan lactància mixta o que donen només llet materna en biberó o mares que fan biberó pel motiu que sigui. Alimentar amb biberó pot sermolt similar a alletar, la proximitat, les mirades, la complicitat...

Veure que treuen biberons copiant el model del 1800 és penós, estem igual que fa 200 anys?

En la lactància materna tan important és el continent, la mare, com el contingut, la llet. Sabem que la llet materna i la llet artificial no s’assemblen en res, peròsi que podem aconseguir millorar el continent.

Certament les mares quan alletemno estem pendents a cada dècima de segon del que fan les nostres criatures però si que hi ha petits gestos de complicitat que es fan de manera automàtica i dels que no ens adonem: passem les mans pel seus cabells, toquem les seves manetes, els mirem,ens miren, ens agafen la roba, riuen al pit i nosaltres amb ells... i això es pot reproduir amb el biberó de la mateixa manera. Sovint contemplo a pares i mares donant el biberó des de lluny: amb la criatura al cotxet, o asseguda a la falda de manera que ambdós, mare i criatura, miren endavant i no es miren en cap moment, o el pitjor, criatures alimentant-se soles.

Les criatures que prenen llet artificial normalment prenen més llet de la que els cal, saber donar el biberó també és important per la seva salut. En primer lloc cal saber que les quantitats recomanades per cada edat que hi ha detallades a les llaunes de llet estan pensades perquè cap criatura passi gana, per tant recomanen la quantitat màxima de llet. Aquesta quantitat màxima pot ser molt superior a les necessitats de la majoria de les criatures. Si respectem les seves senyals de gana i parem de donar-los la llet quan ho demanen perfecte, però sovint s’obliga o s’incentiva a les criatures perquè s’ho prenguin tot quan no els caldria.

En segon lloc la manera de donar el biberó noajuda. Si col·loquem el biberó vertical, que és la postura habitual amb la que s’alimenta perquè també ens han dit que no pot entrar aire, la llet cau i la criatura no té la capacitat d’aturar el biberó, ha de succionar de manera continua per no ennuegar-se. Així que evidentment prenen molta més llet de la que els cal.

I finalment el temps, quan alletes un nadó mai es triguen 10 minuts, el normal és passar-se una hora ben bona amb la criatura a la teta, que va fent al seu ritme. Els biberons es prenen en minuts, grans quantitats de llet van directament al estómac en res. Aqu

esta rapidesa no permet enviar les senyals oportunes de sacietat al cervell i la sacietat és bàsica per no sobre alimentar-se.

El biberó es dóna a demanda igual que el pit. Per tant podem donar bibes de la millor manera possible sigui quin sigui el contingut:

  • No es pot deixar mai sola la criatura amb el biberó
  • Mai s’ha d’obligar a una criatura sana a acabar-se la llet
  • El bebè cal que estigui assegut
  • El biberó ha d’estar horitzontal (mètode Kassing)
  • La mare i el nadó han d’estar en contacte físic

Perquè amb amor tot és millor! Bon dilluns per tots!

stats