Criatures 08/10/2010

La decisió està presa: No vull

3 min

Sé que potser aquesta entrada us semblarà estranya en un bloc que promou la lactància materna, però la meva "feina" és ajudar en tot el procés i a vegades aquest procés té les hores contades abans de començar.

Sigui quina sigui la raó, hi ha moltes mares que opten per no donar el pit a les seves criatures. I aquesta situació, tot i que no és la que desitjo com assessora, també requereix assessorament i ajuda. Les assessores tenim el deure de no jutjar ni emetre judicis de valors. El no voler donar el pit també forma part de la lactància i com tot, cal saber com fer-ho.

Una vegada s'ha produït la sortida de la placenta el mecanisme es posa en funcionament, la pujada de la llet és imminent i si no es vol donar el pit cal aturar-ho com abans millor.

Moltes dones pensen que si no es posen la criatura al pit la llet no pujarà,però això és incert perquè com hem vist d'inici de la lactogènesis II ( pujada de llet) no depèn de la succió de la criatura.

Les mares que manifesten que no volen donar el pit se'ls subministren diverses dosis de Dostinex, un medicament que suspèn la producció de prolactina. Però per desgràcia aquest medicament sol no aconsegueix frenar la pujada de la llet.I moltes dones es troben amb els pits inflats com globus, indurats, calents i molt dolorosos.

Els remeis de l'avia millor deixar-los al calaix. Segur que els heu sentit? Embenar-se els pit, no prendre líquids, posar-se uns sostenidors d'una talla més petita, no manipular-se els pits.... OBLIDEU tot això! A més amb tots aquests mètodes és corre el risc de patir mastitis o un abscés.

Aquestes tècniques només causen més dolor i més angoixa innecessària. Com tot en aquesta vida si cal fer-ho, millor fer-ho bé i no patir.

S'acostuma a donar el Dostinex per tal efecte. Només un apunt, aquest medicament té possibles efectes secundaris greus per la mare. Llegiu bé el prospecte o deixeu-vos aconsellar per el vostre metge abans de prendre'l.

Si teniu molt clar que no voleu donar el pit teniu dues opcions:

1ª Prendre Dostinex i seguir mesures de control 2ª No prendre Dostinex i seguir només amb les mesures de control. El Dostinex es pot prendre just després del part, dos comprimits. Però si la lactància ja està en funcionament cal administrar mig comprimit cada 12 hores durant dos dies.

Les mesures de control són igual en ambdós casos. Cal treure llet del pit, sí, ja sé que penseu si treus llet faràs més llet, però cal drenar els pits i evitar retencions.

L'aplicació de fred és un altre bona manera de desinflamar el pit. Penseu que al pit no només hi ha llet està ple de sang i de limfa que estan treballant per fabricar llet, per tant també cal reduir la seva presència. Desinflamar els pits es pot fer: amb fulles de col, amb congelats embolicat amb tovalloles... s'apliquen sobre el pit i redueixen l' inflamació.

Els congelats no tenen secrets però les fulles de col sí. Només cal comprar una col i treure les fulles. Es deixen a la nevera i quan calen només s'ha de passar un corró sobre les venes de la fulla,i es col·loquen dins els sostenidors. Les fulles als 20-30 minuts estan com cuites, així que és llencen i se'n posen de noves. Segurament us hauranreceptat antiinflamatoris post part pel dolor de l'episiotomia o la cesària, podeu continuar amb ells per reduir l' inflamació i el mal. Si per la raó que sigui el pit està molt ple no queda més remei que treure llet. El cos és molt savi i entén el missatge. Si traiem poc, però suficient per alleujar el dolor la glàndula entén que ha produït massa i que cal fer menys llet. Així poc a poc deixa de produir. No cal treure la totalitat de la llet del pit, només una part. Això sí, si no noteu molèsties de cap mena és millor no estimular gens el mugró.

En pocs dies la producció de llet baixarà, és possible que si es manipula el pit surtin gotes de llet durant un parell de mesos però no tenen que causar malestar ni dolor.

Per cert, un apunt. Si alguna ha pres Dostinex i vol tornar a donar el pit no cal esperar. No n'hi ha cap mena contraindicació per la criatura. I no dubteu en contactar amb una assessora de lactància sius fa falta quelcom.

stats