No pots, alletes
Encara que sembli impossible les mares lactants també emmalaltim i com a la resta d'humans en cal sotmetre'ns a proves diagnòstiques per poder fer un diagnòstic.
Molts professionals de la salut eviten fer qualsevol tipus de proba a les mares sempre amb el mateix pretext: "Quan acabis de donar el pit ja ho mirarem". Això és d'una irresponsabilitat enorme!! Pot ser una patologia lleu, potser fins i tot banal, però, i si és greu?
El que també ens acostumen a dir és: "Deixa la lactància i ho mirem". Senyors això és xantatge ho sap la meva filla de 6 anys!
Gran part del problema és el desconeixement de la compatibilitat de majoria de proves diagnòstiques i la lactància. Però, per sort, cada vegada hi ha més mares lactants. Per sort per tots cada vegada les lactàncies són més prolongades, i sigui com sigui la patologia; greu o banal, no pot esperar anys a ser tractada.
Sovint som nosaltres, les mares, les que hem d'informar als sanitaris d'aquesta compatibilitat. En ocasions, és cert i molt trist, cal mentir per tal d'aconseguir que et realitzin les proves que calguin. Les mares lactants acostumem a tenir com laude en mentir als sanitaris. I no us diré que m'agradi, però, amb tot el que he vist aquest anys, de vegades és l'única solució.
Com que la responsabilitat és i serà sempre nostra us deixo informació per poder decidir amb criteri si voleu o no fer-vos una proba. Les podem trobar totes a la web de Marina Alta però a vegades costa, així que fem-ho fàcil:
Raig X:
Són compatibles amb la lactància. Et pots fer una radiografia de la part del cos que sigui. Sí del tòrax també, sense haver de treure't llet, ni haver de deixar passar un temps determinat per alletar de nou. Els raig X passen a través del cos i no s'acumulen a la llet.
Ressonància magnètica:
Si cal s'administra un contracte endovenós a les mares ( iodat o sense iodar).La ressonància magnètica consisteix en l'obtenció d'imatges radiològiques de la zona anatòmica que es vol estudiar mitjançant l'ús d'un camp electromagnètic (imant), un emissor / receptor d'ones de ràdio (escàner).
Les ones electromagnètiques no modifiquen la composició de la llet.Els contrastos que es donen a les mares (iodats o no) pràcticament no passen a la llet materna i les poques quantitats que poden arribar no poden ser absorbides per la criatura ja que nos'absorveixen per via oral.
Escàner o TAC :
La Tomografia Axial Computeritzada consisteix en l'obtenció d'imatges tomogràfiques de la zona anatòmica que es vol estudiar. La imatge tomogràfica obtinguda requereix d'una font emissora de radiació ionitzant (raigs X) o escàner, un ordinador i de la zona anatòmica a estudi. Els raigs utilitzats i els contrastos al igual que en el cas de la ressonància magnètica són compatibles.
Ecografia:
L'ecografia aprofita les ones sonores d'alta freqüència per observar òrgans i estructures dins del cos. Si una dona pot sotmetre el seu fetus a les ecografiesde la gestació sense cap mena de patiment, noés tan complicat pensar que les ecografies són compatibles i innòcues en la lactància i per les mares lactants.
PET:
La Tomografia per Emissió de Positrons (PET en anglès) és una tècnica de diagnòstic no invasiva que permet realitzar imatges que mostren el metabolisme i el funcionament de teixits i òrgans.Es fan servir radio fàrmacs emissors. Aquest radio-fàrmacs tenen una vida molt curta al cos.
Les mares lactants es poden sotmetre a un PET només cal que esperin un temps abans de donar el pit. Els sanitaris, per precaució, desaconsellen la prova o augmenten de manera exagerada el temps en el que cal donar el pit. Hi ha molts radio-fàrmacs, n'apunto nomésuns quants. Els temps (minuts) que s'indiquen són els que cal evitar donar el pit. Una vegada passat aquest temps els radio-fàrmacs han practicament desaparegut del cos de la mare iper tant també de la seva llet.
Fluor 18: 109 minuts Carboni 11: 20 minuts Nitrogen 13: 10 minuts Oxigen 15: 2 minuts
Si la mare es treu la llet i l'emmagatzema ha de doblar aquests temps abans de donar la llet.
Gammagrafia:
La gammagrafia consisteix en l'obtenció d'imatges gamma-gràfiques de la zona anatòmica que es vol estudiar mitjançant l'ús d'una font emissora de raigs gamma.
La base de funcionament de la gammagrafia és l'administració d'un tipus específic de radio-fàrmac, n'hi ha molts, n'apunto uns quants. En cada un indico el temps en el que cal evitar alletar.
Sempre que sigui possible caldria que els radiòlegs utilitzessin amb les mares lactants l'isòtrop radioactiu amb la vida més curta. Com podeu veure hi ha diferencies notables d'uns als altres. La mare es pot treure la llet i la pot refrigerar o congelar.
Raclopride 11C: 2 hores Tecneci 99: 12 hores Coure 64: 65 hores Fluor 18: 12 hores Tali 201: Dues setmanes La llet extreta es podrà donar a la criatura passat el doble de temps indicat, ja que el cos de la mare excreta l'isòtrop i a la vegada aquest es destrueix per ell mateix, en el cas de la llet emmagatzemada la radiació només desapareix per desintegració, va més lent.
Com veieu tot es pot fer. Si realment cal fer proves no és lògic endarrerides amb l'excusa de donar el pit.