Criatures 16/12/2011

Marató

3 min

-

DiumengeTV3posa en marxa la seva vintena Marató, aquest any per recaptar fons per la investigació Regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits.

-

Com sabeu la Marató deTV3és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató deTV3i enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva.

Però la Marató deTV3va més enllà de l'obtenció de fons. Té una important tasca de sensibilització de la població catalana respecte a les malalties a les quals es dedica i a la necessitat de potenciar la recerca científica per prevenir-les i/o curar-les. Per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l'educació de la societat en la cultura científica.

Suposo que us preguntareu què té a veure la Marató amb la lactància, perquè aquest és un bloc de lactància pura i dura, amb els trasplantaments. Doncs hi ha un tema que les relaciona de manera molt curiosa.

En primer lloc; tot i que a Catalunya i Espanya els Bancs de Llet encara són una minoria hi ha altres països on els bancs són una realitat que funciona tan bé com aquí els Bancs de Sang. El Banc de Llet Barcelona, recordeu que us podeu fer donants, recull llet per poder alimentar criatures prematures o malaltes però com que encara hi ha relativament poques donants la llet només té aquesta finalitat.

Però en països on el volum de llet recollit és notable la llet s'utilitza no només per l'alimentació de prematurs sinó que es fa servir per la nutrició després d'operacions, en el tractament de malalties infeccioses, en conjuntivitis hemorràgiques, en desordres gastrointestinals i com a fontd'IgAen el cas de trasplantaments... I no només en criatures també en adults.

La llet materna és un líquid viu que no només proporciona protecció a les criatures sinó que confereix protecció immunològica quan ja ningú recorda de què és va alimentar els primers mesos, o anys, de vida.

Parlem una mica i de manera simple i entenedora d'immunitat:

Durant la vida intrauterina el fetus està protegit per la mare de les agressionsexternes, de manera que no necessita que el seu sistema immunològic sigui operatiu. En néixer el nadó rep una allau d'elements estranys, per la qual necessitarà disposar de certa protecció, així com una preparació per a executar les defenses necessàries per a la seva protecció immunològica.

La immunitat cel·lular comença a ser patent al final del primer trimestre quan el fetge comença a alliberar limfòcit i monòcits.

La immunitat sèrica durant la vida fetal queda limitada a la transferència deIgGmaternes que, mitjançant un sistema complex aconsegueixen, des de la mare, assolir la circulació fetal, per això el nadó posseeix un limitat bagatge d'anticossos,IgG, fidel reflex de les que existeixen a la mare. La transferència deIgGs'accelera durant les últimes setmanes de la gestació, per aquesta raó els prematurs necesiten llet materna a crits! El seu sistema immune és molt precari.

En general encara que tots els components del sistema immune estiguin operatius des de finals del primer trimestre la seva capacitat de resposta és limitada, fins i tot en el recentment nascut.Aquest obtindrà més protecció a les infeccions gràcies a lesIgAque aporta la lactància materna. Per tant després del naixement la llet materna és la responsable del mantenir el nexe immunològic mare-fill.

La llet materna téIgA,IgGiIgMi la principal laIgAsecretora, que té la funció de protegir les mucoses de la criatura i proporcionar protecció contra virus, bacteris i protozous... En el cas de transplantaments la complementació de la dieta amb llet materna pot ajudar proporcionar IgA que tenen un efecte antiinflamatori notable.

A més la llet materna també és plena de cèl·lules vives: macròfags, leucòcits, limfòcits... Sembla ser que aquests últims, en concret els limfòcits T, aporten informació genètica a la criatura de manera permanent, un record immunologic que no perdem amb els anys.

Per tant en el cas d'un trasplantament de mare i fill: fetge, ronyó, pell, medul·la... Els limfòcits T de mare i la criatura (o l'adult) es "coneixen" el que sembla que podria ajudar a facilitar el transplant i evitar-ne el rebuig.

Esperem que la Marató sigui un èxit com cada any, que ja sabeu que a Catalunya som la llet!!!

stats