Criatures 12/02/2014

FIV, FIVTE, IA...

3 min

- Permolts aquestessigles no volen dir res de res, però aquestes sigles han aconseguit fer realitat el somni de moltes parelles. Però sialletes et potssotmetre a aquestes tècniques? -

En els darrers anys cada vegada mésparelles i més dones recorren a aquestes tècniques per tenir criatures. Els dubtes arriben quan una mare lactant volsotmtre'sa aquestestècniques irepel consell de deslletar per poder tornar a ser mare.

En general quan els professionalss’asebentenque una dona que es vol sotmetre a tècniques de reproducció assistida (TRA) i alleta, l’animena deslletar al·legant dos motius:

1. Perquèla medicació és incompatible amb l’alletament

2. Perquèl’alletament pot impedir/interferir/malmetre el possible embaràs

El primer punt; les medicacions que cal que la mare es prengui són compatibles amb la lactància, el que vol dir que el futur germà gran no corre cap perill si segueix mamant. Algunes de les medicacions poden fer baixar la producció de llet però aquest fet també es produirà de manera natural si la dona esqueda en estat, per tant no ésmassa determinant. Aquí en teniu una selecció:

Leuprorelina: Risc 1

Clomifeno: Risc 1

HMG: Risc 1

HGC: Risc 1

Progesterona: Risc 0

Estrógens: Risc 1

FSH: Risc 1

Recordeu que el risc està pensant per criatures de zero a un mes. Per tant en criatures grans no hi ha cap mena de risc si la mare ha de prendre aquestes medicacions.

El segon punt ja és més complicat. No hi ha estudis sobre el tema, no hi ha cap estudi fet ni a favor ni en contra, res on els metges es puguin agfar per dir que si vols sotmetret a una d'aquestes tècniques has de deslletar. Per tant jo només us puc parlar de l'experiència d'altres dones en la mateixa situació i del que em diu l'experiència que tinc amb la lactància.

A veure, com sabeu, la prolactina que és necessària per fabricar la llet, causa amaenorraen les dones. D'aquesta manera quan alletes, normalment trigues uns mesos ( o anys) a tenir la regla. Però el funcionament del pit és molt complex i la prolactina només és una partdel engranatge.Quanla lactànciaésperllongada: 1any, 2 anys... Els nivells de prolactina estan normalitzats i són com els de qualsevol altra dona, per tant no hi ha massa diferència entre un embaràs natural i un ambTRA.

Si no hi ha problemes de fertilitat, per exemple en el cas de mares soles, i les analítiques hormonals surten bé la lactància no és cap inconvenient especial. Té el mateix tant per cent d'èxit que qualsevol altra dona en la seva situació sense lactància. Hi ha un munt de dones que s'han quedat en estat alletant!

Si el problema de fertilitat és de l'home, estem igual que en el cas anterior. Si les analítiques surten bé estem en el mateixpercentatged'èxit.

Les dificultats arriben quan és la dona la que pateix els desajustos hormonals. En aquest cas cal veure analítiques i valorar si hi ha desajustos, que no sempre són per tenir la prolactina alta. A priori aquesta és la situació més complicada.

Pel que he llegit, moltes mares menteixien i diuen als professionals que ja no lacten. Els tractaments de fertilitat no són ni senzills ni econòmics, per tant cal perdre la decisió amb les cartes sobre la taula, saber que risc de fracàs n'hi ha amb lactància o sense. Per mi, si no hi ha massa pressa per l'edat de la mare, la millor opció és esperar que la criatura es deslleti, que segur que no mama fins als 8 anys, i així segur que mai es podrà culpar, de manera conscient o inconscient, a la lactància si es produeix un fracàs, ni et doldràs de la butxaca. Però és clar, cadascú sap la seva realitat.

Per més info

stats