Som la llet

Alba Padró i Arocas

Al pot petit hi ha la bona confitura

El calostre és la primera llet que prendrà un nadó, de fet el cos de la seva mare fa setmanes que el prepara. Com totes les coses bones només en cal una petita quantitat.

Moltes cultures han considerat i consideren que el calostre és una llet que no serveix o és dolenta i per tant cal evitar-lo. Res més lluny de la realitat. El calostre és un aliment únic adaptat a les necessitats específiques d'una criatura acabada de néixer.

Moltes embarassades s'adonen que al mugró se'ls formen una mena de crostetes transparents que es desprenen del mugró però que al cap de poques hores tornen a aparèixer, això és calostre incipient. El calostre es comença a produir entre la 12-16 setmana d'embaràs i a vegades la seva presència és visible, d'altres casos no ho és; però no té la menor importància ni determina res. Moltes vegades les mares s'angoixen si durant l'embaràs no veuen les gotetes de calostre ja que pensen que és un indicatiu que no tindran llet, cal desterrar aquesta idea.

El calostre és visiblement diferent a la llet madura; és de color groc o taronja (també pot ser verdós o d'un color marró intens) perquè està saturat de vitamines, en especial de beta carotens que tenen un efecte antioxidant sobre les cèl·lules del nadó.

Quan un nadó neix en té prou amb el calostre. La primer funció del calostre és de protecció i la segona d'alimentació. Per tant una criatura pren petites quantitats, de 8 a 12 vegades al dia, de calostre durant unes setanta-dues hores.

I sí, no cal preocupar-se per les quantitats ja que sempre són mínimes i perfectament adaptades a la capacitat estomacal del nadó. Són tant mínimes que es poden mesurar en cullerades de cafè.

Quantitat de calostre(xdia)

Capacitat de l’estómac

DIA 1

37 ml

7 ml

DIA 2

84 ml

13 ml

DIA 3

408 ml

27 ml

Si la criatura només rep calostre en té més que suficient i no cal pensar que passa gana o que el calostre no li és suficient.

L 'aspectei la quantitat no són les úniques diferències entre el calostre i la llet madura. El tret distintiu del calostre és la seva composició única que el fa assemblar-se molt a la sang. És un còctel de protecció immunològica, una primera vacuna especialitzada i única.

La criatura arriba d'un món estèril i una vegada ha nascut la seva pell i mucoses: aparell digestiu, aparell respiratori, són colonitzades per bacteris. El calostre evita l'adherència de patògens i revesteix tota la mucosa d'una mena de capa protectora que evita que els bacteris i altra fauna es pugui colar i perjudicar al nadó.

El calostre és ple de cèl·lules vives que treballen per protegir la criatura.

Esta comprovat que aquestes cèl·lules transmeten informació immunològica de mare a fill de manera que ofereixen una protecció tant a curt terminicom en l'edat adulta. S'ha demostrat que en cas d'un trasplantament d'òrgans entre mare i fill, si aquest va ser alletat, té més opcions de que el trasplantament sigui un èxit, ja que el cos del receptor "reconeix" aquell òrgan com a propi i no l'ataca.

I també les famoses IgA , que són una substancia nova pel nadó. Durant l'etapa fetal ha rebut IgG, a través de la placenta. Les IgA treballen a les mucoses de la criatura mentre les IgG treballen a la sang. Per tant les IgA estan en primera línia de defensa.

El calostre té altes quantitats de sodi, potassi, clorur i colesterol que sembla tenen la funció de estimular el creixement òptim del cor el sistema nerviós central i el cervell. Ideal perles nostres "immadures".

Té moltes més proteïnes que la llet madura, aquestes proteïnes tenen una important tasca de protecció, nutrició i control dels nivells de sucre en sang de la criatura. Especialment important doncs els nadons tenen dificultats per mantenir les seves glicèmies.

La lactoferrina que també és a la llet materna madura, apareix a l'orina dels nens que prenen calostres. Sembla que d'aquesta manera el sistema urinària i es protegeix de les infeccions que acostumen a afectar-los amb molta facilitat.

I per últim però no menys important, el calostre té un efecte laxant que afavoreix l'eliminació del meconi acumulat en l'intestí del nen i així s'evita d'icterícia per acumulació de bilirubina al budell.

El calostre és un tresor, or groc, que se serveix en la mida justa en el moment just per garantir la millor protecció i la millor alimentació.