Menjar bé per créixer millor

Gemma Ros

Un, dos, tres, mou-te!

Vambes Zoom

Vambes

Mantenir-nos actius forma part del conjunt d’hàbits saludables que ens han d’acompanyar al llarg de la vida i és important fomentar-ho també des de ben petits. Al igual que amb el menjar, la millor manera d’aconseguir que els nostres fills s’aixequin del sofà i facin esport és que siguem el seu exemple.

A més, l’activitat física ens relaxa, tant a grans com a petits, ens fa sentir millor i, fins i tot, ens ajuda a recuperar l’energia després d’un dia treballant davant l’ordinador o a l’escola. D’aquesta manera, podem reprendre les activitats que encara hàgim de fer amb més ganes i sense necessitat de passar per la cuina a menjar xocolata o formatge. A més, l’exercici ens ajuda a augmentar la capacitat de concentració per poder seguir treballant o per posar-nos a fer els deures.

Fer esport és el millor remei per evitar picotejar per ansietat o estrès.

Però no només això! Fer activitat física és imprescindible per aconseguir un estil de vida saludable que ens ajudi a prevenir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, hipertensió, obesitat... Ah, i ens ajudarà a dormir millor a la nit.

Què més necessites per començar a fer activitat física?

Per aconseguir tots aquests beneficis, no cal pagar un gimnàs ni ser un gran atleta. El tipus d’activitat i la durada que cal que facis dependrà del què estàs acostumat a moure’t. Camina ràpid, anar en bicicleta o nedar són bones opcions fe realitzar activitat aeròbica moderada (has de notar que el cor et batega més fort, respires més fort i comences a suar, però que pots mantenir una conversa). Una activitat aeròbica més intensa (que no podries parlar, o que hauries de parar per respirar) seria anar a córrer. Això, evidentment, dependrà de l’entrenament de cadascú. Podem optar per una activitat moderada o d’una d’intensa, segons les nostres capacitats o els nostres gustos, tenint en compte que la primera l’hem de realitzar durant més estona (aproximadament el doble) per obtenir els mateixos resultats que amb la segona. En tot cas, si ets una persona molt sedentària, comença a introduir-ho de mica en mica i ja aniràs augmentant la freqüència a poc a poc.

Tampoc no cal disposar cada dia d’una hora sencera per fer exercici. Si ho pensem així, començarem a buscar excuses pensant que no tenim temps. Cada 10 minuts d’exercici ja ens aporten beneficis. Agafa paper i bolígraf i comença a anotar les teves rutines diàries. En quin moment pots introduir 10 minuts de caminar? Potser podeu anar a peu a l’escola o a treballar? O podeu aparcar el cotxe més lluny? I si aprofites per córrer amb el teu gos en comptes de passejar? I una estona de bici amb els nens quan surtin de l’escola? O jugar junts a bàsquet? I si puges les escales sense agafar ascensor? O ballar?

També caldria incorporar un parell de cops a la setmana una mica de treball de cames, braços, abdomen... Es poden fer flexions de cames, abdominals... o treballar a l’hort o al jardí!

A més, ara pots trobar moltes eines que et poden ser d’utilitat. Per exemple, jo utilitzo una aplicació a la tauleta “sworkit” que et marca diferents rutines per treballar diversos músculs (tot i que també n’hi ha moltes d’altres) i també hi ha varies aplicacions al mòbil que et calculen els kilòmetres recorreguts i on pots marcar-te objectius diaris.

Es tracta d’incorporar aquests hàbits al teu dia a dia, sense haver-hi ni de pensar. Tenir unes bones rutines d’activitat física t’ajudaran a mantenir-te actiu. De totes maneres, si un dia no et ve de gust no et flagel·lis, tots tenim dies “mandrosos” o que no ens trobem bé. Torna a posar-t’hi l’endemà. No passar res. I comprova que quan fas exercici et sents molt millor. Recorda aquesta sensació positiva...

Comença a poc a poc, establint petits objectius, fins a aconseguir un mínim de 150 minuts d'activitat física moderada o 75 minuts d'activitat intensa cada setmana.

Procura que sigui un moment agradable. Pots escoltar música o el teu programa de ràdio preferit, o aprofitar per pensar i estar sol. Utilitza roba còmode i calçat adequat, protegeix-te del sol i beu aigua...

I, el més important, passa-t’ho bé!