L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El xarel 10 i una dolça utopia

Us en recordeu de la Campos i el seu famós xarel 10? i què me'n dieu dels problemes dels comentaristes espanyols per pronunciar Cesc? quin riure, eh? Però, tu ja saps comptar fins a deu en èuscar? saps els dies de la setmana en gallec? sabries dir quatre cosetes en aranès?

Us imagineu viure en un estat plurinacional i plurilingüe? Bé, en teoria, molt en teoria el Regne d'Espanya ho és, oi?

09102010613.jpg Zoom

09102010613.jpg

Però de quina manera es coneixen els ciutadans de les diferents nacions que el componen? A la pràctica la gent que més o menys ha estudiat, no ha estat intoxicada per mitjans d'evident parcialitat i sap una mica d'història pot anar pel territori sabent què es trobarà, però el que preocupa és la gran massa que fruit de la seva ignorància s'apropa sovint a la intolerància. Si partim del fet que els mitjans intoxicadors busquen el conflicte sabent perfectament que aquest conflicte afavoreix els seus interessos, que diguem-ho clar, no són altres que el restabliment de l'antic règim, potser seria interessant que algun organisme estatal promogués la manera d'acabar les coses sense garrotades pel mig.

Què us semblaria que les escoles d'arreu de l'estat tinguessin una matèria comuna sobre el coneixement de les realitats nacionals i lingüístiques dels pobles que el formen? No seria una bona manera de promoure el coneixement i per tant d'evitar les actuals discrepàncies que s'originen sovint per desconeixença? Què us semblaria conèixer coses bàsiques dels diferents idiomes -a més del castellà- com els números, els colors, sons, grafies, els dies de la setmana o salutacions diverses? Jo crec que creixerien les simpaties entre els habitants dels diferents pobles i les emissores de televisió i ràdio "de la caverna" ho tindrien cada vegada més difícil quan intentessin relacionar, per exemple, tot el sona a basc amb el terrorisme o tot el que és català amb els diferents tòpics de pa sucat amb oli que circulen arreu.

Viuríem més tranquils, amb xarel·lo en comptes de xarel 10 i de pas sense odiosos boicots al cava.