L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El vídeo del profe de l'ESO. #viral

Durant aquestes festes s'ha fet viral el vídeo d'un professor de secundària andalús que escarmenta els seus alumnes per la seva manca d'esforç i els anima a canviar d'actitud a partir d'aquest mes de gener. En el poc probable cas que no l'hagueu vist aquí el teniu.

En Pablo Poo, aquest és el seu nom, fa servir un llenguatge directe i contundent, a estones desagradable per intentar evitar que els seus alumnes agafin el fàcil camí del Ni-Nisme en una comunitat amb altes quotes d'abandonament escolar. En Pablo se sent frustrat, se li nota. M'imagino que abans de decidir-se a fer aquest vídeo en el qual s'exposa a crít

dead poets Zoom

dead poets

iques ferotges de haters d'arreu del món devia esgotar tots els recursos més convencionals. Me l'imagino arribant a casa després de la jornada laboral totalment esgotat mentalment, cada dia lliura una batalla on té les de perdre. I lògicament perd.

*Va triar ser professor després de veure en Robin Williams enfilat a una taula i animant als seus alumnes a fer-ho. Oh Captain, my Captain. Quina frustració, noi. El primer dia que ho vas intentar se'n van enfotre de tu a la cara, et van gravar amb el mòbil, ho van penjar a Youtube i també ho van fer córrer per Whatsapp. No company, els alumnes d'ara no són com els d'abans, aquests han nascut gaudint de connexió ràpida i ara tenen mòbils amb poma. I no, no és que no tinguin referents culturals, és que els referents culturals que ells tenen han canviat. I sí, són ganduls perquè s'ha pervertit la cultura de l'esforç, l'autoritat i sobretot el respecte; no tenen respecte per a res ni per ningú. Em diuen que al Monument de l'Holocaust de Berlín està ple de joves fent-se selfies i enfilant-se pels blocs fent el gamarús per aconseguir uns quants likes o en el millor dels casos algun follow a Instagram.

En Pablo és víctima d'una societat que se'n va a la deriva i on se'n sortiran els més espavilats que alhora seran els menys ingenus, els que sabran apartar-se de ser el target de marques comercials, d'estafadors, explotadors laborals i gentussa sense escrúpols que inexorablement s'aprofita d'aquesta deriva que ja els està bé.

A en Pablo li desitjo sort, estic segur que aconseguirà èxits amb alumnes concrets i això farà que segueixi lluitant contra Goliat mentre part dels seus companys de l'institut li giraran l'esquena. Burnout en diuen, busquem-li un nom en anglès que encara no sabem finlandès.

Això sí, em preocupa el que diu al final del vídeo: "He firmado con vosotros un contrato de por vida". Pablo, si vols complir aquest contracte que dius que has firmat hauràs de renunciar a la teva vida privada i aquí t'equivoques. Sort.

* No sé perquè va triar ser professor en Pablo, simplement m'ho he inventat o m'ho he imaginat.