L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Ells pa i nosaltres circ

Entrar a Twitter per saber què passa al món i comprovar que els jugadors de la selecció espanyola no tributen els impostos de les generoses primes que reben pels títols aconseguits. Seguir llegint i comprovar que la prima per guanyar l'Eurocopa del 2008 va ser de 214.000 € per jugador i la d'aquest any 300.000 €; prou bé, un 40,1 % de més en plena crisi. Demagògia barata? Mireu-ho com vulgueu però tots els organismes oficials, o quasi tots, han patit retallades importants. Un exemple, els bombers valencians.

DSCN5948.JPG Zoom

DSCN5948.JPG

Mentrestant s'apuja l'electricitat, el gas, l'aigua; i la imbecil·litat. Miro factures de llum de fa uns anys i veig que a casa hem aconseguit reduir el consum però que la factura és més cara, molt més cara perquè el govern, els seus súper-assessors i les companyies han decidit que sigui més cara. Després se m'acudeix mirar la meva nòmina del juny del 2008 i veig que aquest juny del 2012 he cobrat 691€ menys. Intento, sense gaire èxit, calmar-me. Mentre uns multimilionaris cobraran un 40,1% més hi ha un conjunt de professionals com mestres, metges, bombers o policies que veuen retallades les seves nòmines i també el seu poder adquisitiu. Mariano, com vols que consumim més si tenim menys diners per fer-ho i els productes i serveis bàsics són més cars?

I que algú m'expliqui quin sentit té apujar les primes un 40,1% avui en dia quan estem parlant precisament de jugadors de futbol amb ingressos estratosfèrics? Val, barrejo coses i m'apunto al populisme fàcil però veient tot el que està passant amb aquesta crisi/estafa fot ràbia veure aquestes injustícies. Que n'hi ha moltes més? Cert. Moltíssimes, moltíssimes més i també molt més greus però quan ja no queda lloc on agafar-se potser hem de recórrer a la carta de la demagògia barata que sempre serà millor que la carta de la violència gratuïta.

Panem et circenses.