L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El català d'origen magrebí

Els mestres acostumem a voltar molt; som un col·lectiu que canvia sovint d'escola -sobretot a la pública- i aquest fet fa que coneguis a molta gent i et trobis amb situacions com la que us explicaré.

Resulta que a principis de la dècada del 2000 (o com en vulgueu dir) vaig treballar en una escola on hi havia un nen d'origen magrebí que rebia insults racistes. Com a tutor vaig veure que seria interessant obrir un debat a classe sobre el tema del racisme i de l'origen dels alumnes per arribar a solucionar aquest problema que angoixava al nen i distorsionava el grup. El debat va ser reeixit amb molta participació i vam arribar a la conclusió que tots els que estàvem a la classe érem catalans però n'hi havia alguns que tenien origen andalús, d'altres castellà, d'altres gallec i d'altres magrebí; l'origen o la cultura de cadascú no havia de suposar cap problema pels altres si hi havia respecte. Aquí va acabar tot, no vam tenir més problemes d'aquest tipus en tot el temps que vaig tutoritzar el grup; s'ha de dir que és un grup del qual en guardo un record molt maco, en vaig aprendre molt d'ells.

Bé, el tema és que uns tres anys després jo ja treballava a una altra escola i en una reunió d'informàtica vaig retrobar-me amb un amic mestre que em va dir que li havia tocat el centre on jo havia treballat abans i em demanava referències. El primer que li vaig dir és si tenia aquell grup i em va dir que sí i que hi havia un nano molt simpàtic que li va deixar clar d'entrada que ell era català d'origen magrebí, així, tot orgullós, com ha de ser!