L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Vaga punt sí / Vaga punt no

Aquests dies a les escoles ens tornem a trobar davant d'una vaga educativa que pretén movilitzar el sector i intentar canviar les coses amb aquesta mesura de pressió. Des que treballo he viscut des de dins moltes vagues de moltes maneres diferents depenent de l'escola on treballava però sempre he observat que, en les discussions sobre la idoneïtat de fer-ne o no, el posicionament de determinats companys és la indiferència més absoluta. D'altres companys prefereixen no fer vaga per aquests motius que he volgut recollir "etiquetant-los" en grups.

Grup -diguem-ne- A: Són persones que per la raó que sigui mai s'han posicionat en res: poden protestar per les retallades de sou, per la manca de recursos o per la retallada de torn però sempre ho fan amb la boca petita i quan ve una vaga l'argument per no fer-la és que "no servirà de res" o "jo no hi puc fer res, ve dels de dalt".

Grup -diguem-ne- B: Són persones que no estan d'acord amb les vagues i creuen que hi ha d'haver una altra forma de protesta. Alguns diuen -en petit comitè- que aposten per unes mesures més radicals com per exemple una vaga indefinida.

Grup -diguem-ne- C: Són persones molt decepcionades amb els sindicats. Diuen que ens han traït moltes vegades i que per tant no faran vaga simplement perquè és organitzada pels sindicats.

Grup -diguem-ne- D: És gent que pot estar d'acord amb el govern i tot i no compartir moltes coses entenen que s'hagi de fer retallades i que com a serveis públics que som ens toqui el rebre. L'argument és "passi el que passi, estem agafats de mans i peus (o pels collons), no hi podem fer res".

Grup -diguem-ne- E: Són els decebuts amb tot. Van votar, van creure en uns ideals, van lluitar i ara estan veient que estem en un punt mort i no avancem. No volen fer vaga perquè a més de decebuts també estan farts de tot. Pot semblar també un motiu precisament per fer vaga però jo he parlat amb gent que no en vol fer i està en aquest grup.

Zoom

El darrer grup seria una suma de diferents combinacions de grups i també hi trobem gent que prefereix no fer vaga simplement per qüestions econòmiques.

Pel que a mi respecta demà faré vaga perquè crec que n'he de fer però també he de reconèixer que em ballen pel cap diferents arguments dels grups que he anat etiquetant.