L'apunt docent

Jordi Roca i Font

"Todo lo que parla lo hace en catalán"

S'ha fet viral a Twitter aquesta resposta a un tuit escrit en italià per part de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau.

Colau Zoom

Colau

L'autora del tuit, una canària que es defineix al seu blog com a "Mujer, sagitario, cantante, miope y enamorada de la vida", ha fet un ridícul espantós amb aquesta resposta tan miope en confondre l'italià amb el català. A Twitter ha protegit el seu compte i per tant ja no es pot comprovar que és una fan de l'Albert Rivera i de la seva formació Ciudadanos que, precisament, va néixer per confondre i dividir a la població en temes de llengua inventant-se una persecució del castellà a Catalunya.

De la resposta de l'Ainara ens ha de preocupar que no és un fet aïllat i que hi ha molta gent que té aquest rebuig tan gran cap a la llengua i la cultura catalana. Aquest odi, no es pot dir d'altra manera, té molts orígens i jo crec que es basa en el desconeixement. Diuen que viatjar ens cura de moltes coses i és cert que quan visites diferents llocs t'adones que molts prejudicis que tenies s'esvaeixen coneixent a la gent i tenint-hi converses. D'aquesta manera puc dir que la terra de l'Ainara, Tenerife, és un dels llocs on he trobat més gent amable i agradable.

Poc es parla de la manera de reduir aquests greuges a l'estat espanyol entre les diferents regions i nacionalitats que l'integren i aquí és on crec que l'escola hauria d'intervenir. Des dels anys setanta s'han fet no sé quantes reformes educatives i canvis en lleis orgàniques i cap ha intentat propagar la riquesa lingüística de l'estat. No interessa. No estic parlant de fer obligatoris tots els idiomes oficials a totes les escoles de l'estat però crec que introduir una assignatura de diversitat lingüística amb nocions bàsiques de cada llengua no faria mal a ningú i evitaria ridículs espantosos com el que ens ocupa.

I de pas -gràcies a això- potser hi hauria menys incomprensió i odi.