L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Retallades inverses: sexennis de nou anys

La darrera proposta del govern per fer pagar la crisi al funcionariat ha tornat a encendre els sindicats. Com que he llegit força coses una mica contradictòries sobre el tema decideixo llegir amb atenció el document penjat al web del Departament en el qual hi ha la proposta comparada amb la situació actual.

La mesura més contundent, i que és la que comentaré en aquest apunt, afecta sobretot als mestres novells i és l'augment del període que cal per a obtenir el primer estadi; en aquests moments calen sis anys (que no són sis cursos) i la proposta és de nou anys, 1095 dies treballats més. Aquesta mesura, que segons dades del sindicat USTEC afecta a 5980 professionals només aquest 2012, crec que és una salvatjada precisament pels mestres que cobren menys degut a la manca d'antiguitat i que alhora acostumen a ser els que més quilòmetres fan degut a la manca d'estabilitat laboral.

estadis.png Zoom

estadis.png

Ens podem trobar doncs amb una part important del col·lectiu amb unes condicions que ratllen el mileurisme si tenim en compte l'imminent augment de l'IRPF i l'augment del cost dels carburants degut a la debilitat de l'Euro respecte el Dòlar. Suposo que algun lector em dirà que el fet de no cobrar durant tres anys els cent i escaig Euros d'un estadi tampoc abocarà a ningú a la precarietat però hem de tenir en compte que els mestres afectats també són, per edat, els que estan en un possible període d'emancipació o formant famílies i per tant -en teoria- tenen més despeses que els mestres amb més estabilitat. Tot això ho dic amb coneixement de causa ja que en conec uns quants casos.

En aquest blog he comentat força vegades la preocupant manca de prestigi social de la professió dels mestres i també el fet que molts estudiants amb un bon expedient acadèmic consideren que estudiar magisteri és desaprofitar el seu potencial. Em pregunto qui voldrà estudiar magisteri si cada vegada les condicions laborals són més precàries i a sobre ser mestre avui en dia és molt més complicat que fa uns anys.

I sabeu què és el pitjor de tot plegat? Que els mestres novells, que són el relleu lògic i per tant el futur de l'educació, tindran més possibilitats d'obtenir -en menys de sis anys- el pitjor estadi que es pot patir si estimes la teva feina: el burnout.