L'apunt docent

Jordi Roca i Font

L'AMPA ajusticiadora

L'AMPA no és això amics, no és això

En un poblet de la província de Sevilla cada any per Setmana Santa tenen la curiosa tradició de linxar un ninot que representa una persona que durant el darrer any ha fet una mala acció. Aquí us deixo el copy-paste del lloc web oficial de la població on diu "Fiestas de interés turístico":

Domingo de Resurrección: Quemada del Judas

Intensa y emocionante, La Quema del Judas se celebra el Domingo de Resurrección. Consiste en tirotear a un muñeco hecho de trapo y paja en el que se esconde un poco de gasolina hasta que este comience a arder. El muñeco representa a un personaje conocido que durante ese año haya destacado por haber realizado alguna mala acción. Este día procesiona la imagen del Cristo Resucitado, durante todo su recorrido numerosos escopeteros lanzan tiros de salva.

En dues paraules: Im presionante.

Us preguntareu què coi faig explicant aquest costum, diguem-ne medieval, en un blog d'educació i la resposta és que qui tria el personatge en qüestió és l'AMPA de l'escola! Sí, en l'ordre del dia d'una reunió poden tenir "Escoger personaje para linchar" al costat de temes més propis d'una associació de famílies com poden ser el reciclatge de llibres, les extraescolars o temes del menjador escolar.

Alcalde de Coripe Zoom

Alcalde de Coripe

"Que sufra por perra y mala. No la matan en España. La matamos nosotros en Coripe a la negra"

Això és el que testimonis presencials van sentir cridar durant la "celebració". Sort que l'alcalde, per sortir de la polèmica, va dir que esperava que el ninot cremat fos en Puigdemont. Suposo que aleshores el final de la frase seria una cosa així com "Lo matamos nosotros en Coripe por catalán".

I tot, recordem-ho, perquè l'AMPA de l'escola del poble tria el personatge per mantenir viu aquest peculiar i tradicional costum d'interés turístic. I tota la mainada del poble aplaudint i esperant el dia que els deixin participar amb l'escopeta de caça de l'avi. La competència social a tope.

I nosaltres aquí cremant el pobre Carnestoltes per Carnaval. És com som uns tous, tu.