Escola

Aquestes són les novetats del val escolar per al pròxim curs

També se'n beneficiaran els estudiants d'ESO de centres públics i concertats

2 min
La lletra petita del nou val 
de 100 euros per a material escolar

BarcelonaL'ajut econòmic que el Govern va impulsar per a la compra de material escolar per a aquest curs, el conegut com a val escolar, tindrà una segona edició el curs que ve. Ara bé, l'executiu català ha introduït algunes novetats que tot seguit detallem.

1

S'amplia als alumnes d'ESO

El primer any el val escolar era només per a alumnes de primària que estudiessin en centres públics o concertats, els d'escoles privades en quedaven exclosos. En aquesta nova edició, però, l'ajut s'estén també als alumnes d'ESO d'instituts públics i concertats. A més, també s'hi inclouran els estudiants d'educació especial i els dels cicles formatius de grau bàsic. Segons dades de l'executiu català, en total se'n beneficiaran prop de 790.000 estudiants, 330.000 d'ESO i la resta de primària. En la primera edició els van utilitzar el 95% dels alumnes de primària o el que és el mateix, gairebé 425.000 estudiants.

2

L'import es redueix de 100 a 60 euros

En ampliar el nombre de beneficiaris, el Govern ja va anunciar que es reduiria la quantitat de l'ajut dels 100 euros d'aquest curs als 70 euros. Finalment, però, el val encara serà inferior, de 60 euros, ja que a causa d'haver prorrogat els pressupostos s'ha de mantenir la partida dels 50 milions d'euros que estava destinada per aquest ajut en el 2023 i no la de 55 milions si s'haguessin aprovat els nous pressupostos.

3

Cedir-los a les AFA o escoles

Una altra de les novetats és que els xecs es podran cedir als centres educatius o a les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), per la compra conjunta de material escolar. Igual que aquest curs, però, les famílies que ho prefereixin també podran bescanviar els vals en qualsevol dels establiments, pot ser més d'un, adherits en la campanya.

4

A què es podrà destinar l'ajut?

Amb els 60 euros es podrà comprar material escolar com ara elements d'escriptura, papereria, llibres, diccionaris, calculadores, motxilles i jocs educatius. En queden exclosos la roba, el calçat i material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs. El termini per bescanviar els vals serà fins al 30 de novembre i en aquesta nova edició el xec tampoc afectarà la declaració de renda.

5

Com s'obtindran els vals?

Els vals, que en aquesta ocasió seran dos xecs de 30 euros per a alumne, s’enviaran, igual que en la primera edició, a domicili per correu postal a partir de l’última setmana de juny. Posteriorment, s’hauran d’activar des de la plataforma valescolar.cat, que actualment s’està actualitzant. Si no els reps a domicili els podràs aconseguir també a través del web valescolar.cat. Per aconseguir-los necessitaràs l’identificador de l'alumne, conegut com a RALC. El número el pots demanar directament a l’escola, al 012 o també al web del departament d’Educació.

6

Com poden participar els comerços?

Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta nova edició s'hauran d'adherir a una plataforma que acreditarà que l'activitat econòmica que duen a terme és l'apropiada per l'objectiu que vol complir el val escolar. Aquests establiments també hauran de presentar una declaració responsable en què es comprometin a bescanviar els xecs pel material escolar definit en l'acord de Govern [especificats al punt 4]. En la primera edició es van adherir a la campanya 2.039 comerços.

stats