L'apunt docent

Jordi Roca i Font

#FirstWorldProblems De qui és culpa?

Cada any milers de persones visiten els 19.000 metres quadrats del Memorial que és un homenatge als milions de jueus assassinats per la barbàrie nazi. Amb la proliferació de les xarxes socials i l'estúpid acte de posar-li les coses fàcils al Gran Germà molta gent es fa fotos amb actituds poc pròpies d'un lloc com aquell per penjar-les a Instagram i obtenir uns quants likes i potser alguns somriures dels amics. Em comenten que és fàcil veure-hi gent rient i saltant amb pals de selfie jugant a l'amagada entre els blocs de formigó que formen el monument.

Yolocaust Zoom

Yolocaust

L'artista israelià Shahak Shapira, veient aquest panorama, ha creat la pàgina web Yolocaust en la qual fa fotomuntatges on ajunta selfies i fotos de visitants al Memorial de l'Holocaust de Berlín amb fotos dels camps d'extermini nazi. Feu-hi una ullada.

Jo em pregunto: de qui és culpa? Què fa que joves amb estudis, amb nivell cultural teòricament alt tinguin aquest comportament? És culpa de l'escola? És culpa de les famílies? Manca d'informació? Massa informació potser? És culpa d'aquesta moda mal entesa de banalitzar-ho tot? Qualsevol tertulià de pa sucat amb oli dirà que això s'ha d'ensenyar a l'escoles i es quedarà tan ample però no és tan fàcil tot plegat. L'escola no pot amb tot.

Intento analitzar-ho i i penso que potser aquestes generacions que pugen, tan acostumades al bombardeig visual i a reflexionar poc, estan perdent la visió més metafòrica de l'art. Estic segur que si en comptes de blocs de formigó hi haguessin imatges de cossos de jueus morts amuntegats en un terraplè no es farien les fotos i se'ls passaria la tonteria. Potser els ho hem de donar tot massa mastegat perquè els fa mandra parar un moment a pensar. O potser és culpa de la societat del massa-benestar que se'n va a la merda.

A mi aquestes coses em desconcerten.

Imatge: Captura de pantalla del web Yolocaust