L'apunt docent

Jordi Roca i Font

A-trets per les TIC

La realitat, que no la moda, de les xarxes socials magnifica i crea nous problemes entre la població que no acaba d'entendre de què van aquestes eines o que senzillament no és conscient de la repercussió que poden arribar a tenir. D'ençà que Internet és habitual a les llars del primer món i per tant, qualsevol persona en pot fer ús, trobem dia sí i dia també notícies que fa tan sols un lustre haurien estat impossibles.

Via Twitter, que és el meu mitjà de comunicació per excel·lència des de fa cinc anys, vaig descobrir un cas que us voldria comentar perquè pot ser vist com una poca-soltada d'un sonat però crec que mereix almenys una mica d'anàlisi. Us en faig un resum ràpid per si no voleu veure'l sencer: resulta que una adolescent nord-americana cansada d'haver de fer les tasques habituals de casa va penjar un vídeo a Facebook criticant durament els seus pares. El seu pare, expert en les TIC, va descobrir el vídeo i va decidir penjar un vídeo públic a Youtube on contestava el vídeo anterior i acabava disparant (sí, literalment, american way of life) el portàtil de la seva filla.

Òbviament, tota aquesta rabieta d'adolescent fa pocs anys no hauria transcendit fora de l'àmbit familiar o escolar però avui en dia ha arribat massa lluny doncs la humiliació pública que li ha suposat a la noia crec que pot portar sequel·les. Llegint els comentaris veurem que molts estan totalment d'acord amb la mesura del pare que tot i ser radical s'argumenta en la reincidència de la noia i el fet que no té dret a queixar-se ja que, com molts nens i nenes de països rics o suposadament rics, disposen de quasi tots els aparells electrònics que desitgen. Altra gent pensarà que el pare no ha estat capaç d'entendre que la seva filla és una adolescent i que, com a tal, és normal que es rebel·li diguem-ne contra l'ordre establert; també pensaran que tampoc calia arribar tan lluny, disparar amb una arma de foc contra un portàtil és una demostració de poder innecessària, una fatxenderia pròpia d'un d'aquests malalts de les armes que malauradament hem vist massa vegades als telenotícies.

I vosaltres, què en penseu?