La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Poder parlar és estimar-se

Invitació conversa-col.loqui Zoom

Invitació conversa-col.loqui / Editorial La Vocal de Lis

Invitació conversa-col.loqui Zoom

Invitació conversa-col.loqui / Editorial La Vocal de Lis

Poder parlar és estimar-se

 

“Poder parlar és estimar-se...

Havia associat la idea de l’amor a la conversa i s’ha m’han quedat unides irreversiblement com l’ungla a la carn”.

Carmen Martin Gaite

 

Per què m’agrada tant aquesta frase? Potser perquè cada dia haig de fer un petit esforç per escoltar sense interrompre. Suposo que és el preu d’haver tingut una família nombrosa. Una família que exterioritza el que pensa i cerca diàleg, comunicació i conversa...

 

Ara mateix penso en el que m’explicava una amiga perquè li sabia greu no haver gestionat d’una altra manera el que li havia passat:

 

La seva filla de 13 anys, en arribar de l’escola va entrar molt alegre a la sala d’estar de casa seva, a Barcelona. La mare tenia una reunió amb les amigues del col·legi rememorant vells temps.

- “Mamà, mamà, la professora m’ha dit que lo millor que puc fer és presentar-me pel Consell Escolar”. La mare va respondre:

- “Nena, primer saluda les meves amigues i no diguis “lo millor”, has de dir “el millor”.

La nena, com que era molt especial, es va dominar, va saludar a totes i es va acomiadar...

Pensem-hi!

 

Per trobar-se amb els fills de totes les edats, i amb qualsevol de la nostra família, hem de tenir en compte no interrompre. Hem d’aprendre a escoltar activament, amb els cinc sentits. Això val per a totes les edats, des de l’infant que quasi no sap parlar, i ens vol demanar alguna cosa, fins a l’adolescent que ens vol explicar un problema o una alegria i ho fa de manera acalorada, com hem vist amb el que jo vaig viure.

Malament faríem si corregíssim la gramàtica a mitja explicació perquè potser els tallaríem l’espontaneïtat i els sentiments que expressen les seves paraules.

També em passa ara amb els néts adolescents i joves, així com m’havia passat amb els meus fills, que quan haig de mantenir diàlegs haig d’anar sense cap prejudici, amb molta disponibilitat de temps i amb actitud ben oberta per escoltar amb els cinc sentits.

Ells no volen interrupcions ni consells, només necessiten expressar-se, tot i que esperen el gest amable de pares, avis o educadors.

Quantes coses es poden millorar en tots els àmbits si sabem escoltar sense interrompre!

 

Us deixo una invitació per si voleu assistir a la Llibreria Ona al carrer Gran de Gràcia de Barcelona el dia 15 de febrer i així ens coneixerem tot conversant!!!