Criatures 25/03/2020

El teatre familiar català s’afegeix a l’oferta cultural d’oci on line pel confinament amb diverses iniciatives

5 min
La gallina dels ous d'or (Zum-Zum Teatre).

La Cultura ha reaccionat davant la crisi sanitària que estem vivint i el teatre familiar no podia ser menys. Imaginació i originalitat, aquestes han estat les premisses que han guiat les diverses iniciatives de les companyies d’aquest àmbit. Moltes han posat a l’abast del públic un seguit de recursos online que tot seguit us mostrem i que es pot anar actualitzant.

Espectacles sencers gravats en vídeo

  • La companyia Zum-Zum Teatre posa a disposició del públic gravacions dels seus espectacles. Al seu dropbox hi ha penjat, de moment, el vídeo íntegre de La gallina dels ous d’or, en català i en castellà. No calen contrasenyes, no cal tenir dropbox, només cal clicar sobre l’enllaç i gaudir d’aquest espectacle sobre l’avarícia, fet amb mestratge i amb molt d’humor.
  • La Companyia de Comediants La Baldufa té un canal de youtube molt complet, al qual hi acaba d’afegir un documental sobre el procés del creació del seu darrer espectacle, Bye, Bye, Confetti.
  • La companyia Lazzigags ha obert els seus enllaços, al seu canal de youtube, dels vídeos d’uns quants espectacles: La Berta i el seu robot (infantil, recomanat +2 anys), Tom Sawyer detectiu (familiar, recomanat +7 anys), Pippi Langstrump, especial 10è aniversari (familiar, recomanat +4 anys), Sihir i la nit de reis (familiar, recomanat +4 anys), Sherlock Holmes i el club dels pèl-rojos (familiar, recomanat +8 anys ) i On vas, Hollis Jay? (juvenil, recomanat +12 anys). Podeu consultar la fitxa artística i sinopsi a la descripció de cadascun dels vídeos.
  • Una altra companyia que també proposa veure algun dels seus espectacles en vídeo són les PocaCosa Teatre, que han penjat al seu canal de youtube El carreró de les bruixes.
  • També Fadunito ha penjat el seu espectacle Music Box en un dropbox, al qual es pot accedir lliurement.
  • Teatre Mòbil us ofereix la gravació de l’espectacle Cösmix. A més, si voleu treballar l’obra amb la família, us podeu posar en contacte amb la companyia a través del correu electrònic teatremobil@teatremobil.com i us enviaran la guia pedagògica de l’espectacle.
  • Viu el Teatre és una plataforma de creació escènica contemporània i multidisciplinar per a públic familiar i primera infància. Viu al Teatre posa a la vostra disposició un seguit d’espectacles sota l’etiqueta #ViuelteatreDesdeCasa: Alícia al País de les Meravelles (o del mòbil) (5 a 12 anys) en català (contrasenya: aliciameravellesmusical), i en castellà (contrasenya: aliciamoviles); Cinemúsica (0-5 anys) en català (contranseya: cinemusica), i Pintamúsica (0-5 anys), també en català (contrasenya: pintamusica).
  • La companyia basca Marie de Jongh, una de les més reputades del país, també ofereix l’accés a obres com Amour i Alabatxo/Querida Hija.
  • L’estimada companyia Roberto G. Alonso ha volgut celebrar el Dia Mundial de les Arts Escèniques Infantil i Juvenil penjant al seu canal de youtube un vídeo íntegre del seu espectacle Simplicíssimus. Paga la pena navegar una mica pel seu canal i veure els tastets de la gran varietat de treballs d’aquesta companyia que fa espectacles de dansa familiars i per adults.
  • El Gran Teatreu del Liceu també ha posat a disposició del públic alguns dels seus recursos sota l’etiqueta #ElLiceuaCasa. Són 4 espectacles: La petita flauta màgica, El jove barber de Sevilla, La Ventafocs i Pere i el llop.
  • L’Ateneu Popular 9 Barris té penjat al seu canal de vimeo la 23a edició del Circ d’Hivern, l’espectacle Nu, i també la 21a edició, l’espectacle Invisibles.
  • Us convidem a fer una repassada al canal de youtube d’Artristras, una companyia de trajectòria molt dilatada.

Cinema

  • La companyia Tombs Creatius ofereix en el seu web l’enllaç per fer el visionat de més de 80 curtmetratges per a tots els públics, que s’han projectat a la Puck Cinema Caravana al llarg dels seus 10 anys de trajectòria. Hi ha curtmetratges meravellosos, descobriu-los amb la vostra mainada. També n’hi ha per vosaltres, els adults!
Hats (Jam).

Xarxes socials

  • Al perfil d’Instagram de la companyia JAM podem comprovar com van els avenços del seu nou espectacle, Le voyage i s’anuncia que ben aviat podreu disposar d’alguns dels seus espectacles online.
  • La Companyia del Príncep Totilau ha penjat al seu canal de youtube les aventures de l’os Brutus, un bon recurs per passar una estona entretinguda davant la pantalla de l’ordinador. En aquest mateix canal hi ha un gran nombre de vídeos de la trajectòria.
  • La companyia La Bleda repta als nens i nenes a compartir els seus superpoders a través de vídeos o fotos, mentre ella mostra els seus als seus canals de twitter, facebook i instagram.
  • Hi ha d’altres companyies, magnífiques, que tenen propostes interessantíssimes. Per exemple,El grup Xiula ha fet un videoclip amb els vídeos de confinament que els ha anat enviant la gent, que han penjat en el seu perfil de youtube.
Cuida'l (Fes-tho com vulguis)

Streamenig/directes

  • El Circ Històric Raluy oferirà diumenge dia 22 (17h) una funció, en directe i per streaming, a través dels seus comptes d’instagram, facebook i youtube, amb l’etiqueta #ElCicArribaACasa.
  • El Teatre Lliure també s’afegeix a les retransmissions en directe a través del seu canal de youtube. Del dia 20 al 22, a les 12 del migdia, emetrà el musical familiar Renard o el llibre de les bèsties, una adaptació d’un text de Ramon Llull a càrrec de Marc Rosich. Tot sota les etiquetes #TheShowMusGoOn i #LliureAlSofa.
  • D’altres companyies s’han llançat a la creació de nous continguts, ja sigui un streaming en directe o una gravació que, posteriorment, pengen a les xarxes. Com la companyia Fes-t’ho com vulguis, que explica un conte al dia (#ContesQueTincPerCasa) i el penja al seu canal de youtube.
  • També proposala lectura diària d’un conte la Companyia de Teatre Anna Roca. Cada dia, a les 19h i a través del seu perfil d’instagram, en directe, presenten Un conte i a dormir!, que estarà disponible als stories durant 24 hores.
  • Els Titiriteros de Binéfar cada dia, a les 10 del matí, a través del seu perfil de facebook, transmeten en streaming un petit espectacle que, posterioment, queda penjat al seu mur, de manera que és recuperable.
  • La iniciativa dels Titiriteros, amb el pas dels dies ha donat pas a una veritable programació infantil diària, a càrrec d’un seguit de companyies aragoneses que s’ha unificat en el web La Cultura desde Casa. Hi participen amb contes o miniespectacles, a més dels Titiriteros de Binéfar, liderats pel carismàtic Paco Paricio, les companyies Esbarizaculos, Almozandia, Circo la Raspa, Ilógica, Lu de Lürdes i Títeres Sin Cabeza.
El Pot Petit, 10 Anys.

Propostes d’activitat

  • El Pot Petit és una de les companyies més actives a les xarxes, a facebook, a twitter i a instagram. Cada dia llança una proposta: pintar màscares, aprendre quatre cosetes de la llengua de signes catalana o assistir a un tallet de l’assaig són algunes de les coses que podeu fer o veure a través d’internet. Com ja sabeu, el seu canal de youtube també va ple de vídeos de les seves cançons. Manteniu-vos atents a les seves xarxes, perquè en qualsevol moment poden fer un directe, llançar una proposta o penjar un vídeo!
  • La companyia aragonesa Circo la Raspa us proposa la construcció de teatrets, retallables i tota mena de treballs relacionats amb les arts escèniques en el seu perfil de facebook i també al seu lloc web.
  • La Companyia de Teatre Anna Roca ha obert un canal de youtube amb càpsules de ciència per a infants, relacionades amb el seu darrer espectacle, Valentina Quàntica. No us el perdeu!

Aquest post es va actualitzant al web d'Escena Familiar, estigueu atents!

stats