"Ets bonica encara que estiguis grassa"

"Ets bonica encara que estiguis grassa"

Fa un temps vaig compartir a l’instagram un vídeo on la meva amiga Meri parlava sobre l’assetjament que va patir el seu fill quan el nen només tenia 6 anys. Una història duríssima que posa la pell de gallina. Després de publicar-ho vaig rebre alguns missatges on em deien: “jo també ho vaig viure”. Vaig adonar-me que, qui més qui menys, hem passat per l’experiència de sentir-nos diferents o de no connectar amb el grup sobretot durant l’adolescència.

Per això he pensat compartir alguns llibres sobre aquest tema i així de de passada donar una mica visibilitat a la LiJ (literatura infantil i juvenil) tan oblidada moltes vegades. I així també teniu idees per llegir aquest hivern on toca estar a casa més que mai.

Aquí és on tot comença

“Ets bonica encara que estiguis grassa” li diuen a la protagonista. La Libby és la noia grassa de l’institut i té un secret: va arribar a estar tan grassa que una grua la va haver de treure de casa seva. La Libby ho té tot a favor per ser una víctima però el seu caràcter no és gens derrotista. M’agrada molt com ho encara i la relació tan bonica que té amb el seu pare. No és la típica història de noia grassa que s’aprima i tothom s’enamora. En absolut. És un llibre sobre acceptació i com tirar endavant per sentir-se bé, malgrat tot.

Aquí és on tot comença

Digueu-me Ju

De llibres sobre l’assetjament n’hi ha bastants, però escrits des del punt de vista de l’assetjadora, no tants. A Digueu-me Ju la protagonista explica la seva experiència després que l’hagin expulsat de l’escola i com ho viuen els seus pares i el seu entorn. Ella comença un procés per entendre el seu comportament i el seu embolic de sentiments. Perquè en situacions d’abús, tothom pateix. Els capítols són curts, el llibre és molt àgil i la Muriel Villanueva sap connectar molt bé amb els lectors.

Digueu-me Ju

Ametlla

El protagonista, en Seon, pateix una malalatia (alexitímia) que no li permet expressar els sentiments. Us imagineu els comentaris a l’escola d’algú que sempre fa la mateixa cara? A més, el llibre comença després d’un fet dramàtic que en Seon haurà de gestionar tot sol i trobarà amistat allà on creia que només hi havia rebuig. És un llibre molt diferent però a mi em va agradar molt. Al meu fill Adrià (13 anys), també.

Amtella

Buscando a Audrey

Aquest llibre lliga molt amb tot el que ens ha tocat viure perquè l’Audrey viu confinada i busca la distància social. Després de patir assetjament, no vol sortir de casa i es queda tancada amb les ulleres de sol. El més difícil serà tornar-se a relacionar, tornar agafar confiança i descobrir amics de veritat. És un llibre dur però a la vegada l’Audrey té punt sarcàstics i divertits.

Audrey

Invisible

Sobre l’assetjament hi ha dos grans clàssics: Wonder i Invisible.

A més si aneu a la web d'@eloymorenoescritor, autor d’Invisible, hi ha força recursos per treballar en família o a l'escola. És un llibre que costa una mica al principi perquè el lector no sap bé què està passant fins que tot encaixa. Un cop t'atrapa, el llibre et marca per sempre.

Invisible
stats