Criatures 19/04/2022

"La màgia de la lectura és poder-la compartir"

Parlem amb la Mixa sobre la gimcana per a joves lectors a llibreries de Barcelona

3 min
La Mixa és una de les prescriptores literàries més seguides pels joves lectors

En Carles Capdevila deia que en tots els grups hi ha emprenedors amb ganes de complicar-se la vida i emprenyadors, aquells que posen pegues a tot. I quan trobes gent del primer grup, que a més són molt joves i que a sobre es desviuen per promocionar la lectura, doncs la meva admiració és màxima. Perquè si ara llegim més que mai no només és perquè sigui abril o per la pandèmia, no. És perquè la gent jove s’ha quedat bona part de l’espai de bookstagram i booktube per compartir lectura i democratitzar, per fi, la crítica literària.

Els joves han aconseguit fer que les ressenyes de llibres siguin accessibles, honestes, amb un llenguatge proper i ens ho expliquen amb tanta passió que ens encomanen les ganes de llegir. A més, per fer comunitat han creat l’Associació de Joves Lectors Catalans i organitzaran la primera gimcanca literària a Barcelona el proper 30 d’abril. La Mixa  (@Mixa_QL a Twitter i Instagram, i Paraula de Mixa a YouTube) ens explica aquesta iniciativa que portarà als participants a resoldre reptes per diferents llibreries de Barcelona.

Una Associació de Joves Lectors? Això què és?

Teníem ganes de crear un espai de complicitat entre els joves. Un grup on parlar de llibres, disposar d’un calendari d’activitats i estar al dia de l’actualitat literària. Tothom a qui li agradi llegir en pot formar part i també es fan trobades per desvirtualitzar-nos. La màgia de la lectura és poder-la compartir! La lectura és una activitat individual i per això és important crear comunitat.

La pregunta de sempre... els joves llegeixen?

La veritat és que la lectura sempre ha estat minoritària. Però el que volem destacar és una part important de l’oci, és un entreteniment i està pensada per gaudir. S’ha de posar en valor tot tipus de lectura, no hi ha generes menors, el que és important és divertir-se. És veritat que ara hi ha més distraccions amb les xarxes socials o les sèries però es pot complementar. A més ara hi ha llibres molt trepidants per enganxar al públic jove que està acostumat al ritmes més ràpids.

Crec que sou els joves els qui més encomaneu les ganes de llegir.

Sí, els joves lectors hem anat creixent i ara som més visibles. A més la gent tendeix a voler imitar el que fan el altres i per això quan et diuen “he llegit tal llibre i m’ha encantat” o “gràcies a tu tinc ganes de tornar a llegir” doncs és la millor recompensa. De fet a l’Associació volem promoure activitats pensades per gent jove perquè sovint el foment de la lectura està en mans de gent més gran.

I ara fareu una gimacana.

Sí, serà el 30 d’abril, després de tota la intensitat de Sant Jordi, i té el punt de sortida a la Llibreria Ona. Es faran reptes per diferents llibreries de Barcelona com per exemple crear un poema amb lloms del llibres o superar petites proves durant el recorregut. Està adreçat als alumnes de secundària i obert a tothom.

No vull acabar sense que em recomanis algun llibre.

Jo soc una abanderada del llibres de Terry Pratchett perquè son llibres amb molt d’humor, crítica social i a més ara els podem llegir en català (Editorial Mai Més). La clau és que llegir mai es vegi com un patiment ni vagi associat a deures, no podem obligar a ningú a llegir. Com deia Borges, el verb llegir, com el verb estimar i el verb somiar no suporten el mode imperatiu.

Per a tots aquells que estigueu interessats en participar a la gimcana del dia 30 d’abril a Barcelona o bé vulgueu formar part de l’Associació de Joves Lectors de Catalunya podeu trobar informació i inscripcions a l’activitat a www.joveslectors.cat o a instagram @somajlc

stats