Recursos didàctics 09/12/2021

El petricor

¿Saps aquella olor tan agradable que fa la terra després de ploure? Doncs té un nom: petricor. A la natura hi ha coses que fan una olor especial i que, sense saber gaire per què, ens agrada molt. Avui en fem un repàs

1 min
El petricor, una olor ben particular

Una olor difícil d’explicar

El petricor és l’olor que queda quan plou, després de molt de temps sense ni una gota d’aigua. És difícil de descriure, perquè és com una barreja d’aire net i terra humida. Això sí, a tots ens agrada molt sentir-la: si poguéssim fabricar un perfum de petricor, seria un èxit assegurat.

Tot és química

Les culpables d’aquesta olor que sentim quan la pluja cau sobre el terra sec són unes molècules, les geosmines, que són molt abundants a terra. Quan plou, s’alliberen a l’aire, i llavors és quan sentim aquella olor tan agradable.

L’essència dels déus

La paraula petricor la van inventar dos geòlegs australians l’any 1964, quan estaven capficats en l'estudi d'aquest fenomen natural. Per tant, és una paraula d’origen anglès (petrichor), formada per la suma de dos mots grecs: un significa pedra i l’altre fa referència a l’essència que corre per les venes dels déus.

Quin nom els posaries?

A la natura hi ha altres olors que, igual que el petricor, ens agraden molt perquè ens provoquen sensacions plaents. Pensa, per exemple, en la gespa acabada de segar. O en la fusta acabada de tallar. De moment, però, aquestes olors tan bones encara no tenen nom. ¿T’atreveixes a inventar-ne un per a cadascuna?

Quina bona olor!

L’olor de cotxe nou, l’olor de la xocolata desfeta o, fins i tot, l’olor que fa casa nostra quan tornem d’un viatge llarg, són altres aromes que encapçalen la llista dels favorits.

Vocabulary

  • Best: el millor
  • Capture: capturar
  • Scent: aroma
  • Rain: pluja
  • Itself: per si mateixa

stats