Recursos didàctics 03/08/2021

La marinada

Estàs caminant pel passeig o la rambla del teu poble o ciutat i, de sobte, notes una brisa lleugera, una mica refrescant, que arriba de cop. És la marinada, un vent sobtat i intens que ve de mar i que notem sobretot els mesos d’estiu

1 min
La marinada.

Una alenada d’aire fresc

La marinada és un vent que bufa de mar cap a terra. El notem al litoral, però pot arribar fins als pobles i ciutats d’interior. És un vent fresc i humit que sorgeix entre els mesos d’abril i setembre i assoleix la intensitat més gran al pic de l’estiu. Quan entra, pot fer baixar la temperatura uns quants graus en qüestió de pocs minuts. 

Filla del mar

La marinada és d’origen marítim. A més, es diu que és un vent tèrmic, perquè s’origina per la diferència de temperatura entre l’aigua del mar i la superfície terrestre. 

Un vent impuntual

La marinada és un vent de tarda. El notem a partir del migdia, però no és gens puntual: hi ha dies que bufa a primera hora i dies que arriba molt més tard, al capvespre. I tampoc és segur que aparegui, hi ha dies que no n’hi ha.

Altres noms

La marinada o brisa marina també es coneix amb els noms de garbí o embat. Així és com la solen anomenar els mariners i els pescadors. I també és com la veuràs representada a la Rosa dels Vents, la gràfica que ens mostra els vents principals i la direcció d’on venen. 

L’enemic dels bombers

A l’estiu es produeix una coincidència nefasta: la presència de la marinada i el risc d’incendis. La brisa marina que tant agraïm no és gaire amiga dels bombers, perquè la seva aparició sobtada pot complicar molt l’extinció dels incendis. Aquest estiu mateix, la marinada ha dificultat el treball dels nostres bombers, perquè amb la seva força empenyia els focs que ells intentaven apagar.

Vocabulary

  • Wind: vent
  • Land: terra
  • Coast: costa
  • Sea breeze: marinada, brisa marina
  • To blow: bufar
  • Large: gran
  • Lake: llac

stats