Cristina Serret Alonso

La llengua

Tots en tenim i la fem servir sense parar, perquè sense ella no podríem menjar, empassar, llepar ni parlar. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre aquest òrgan que es fa un fart de treballar i no es cansa mai!

La llengua / MARTA CAYUELA Zoom

Un múscul en acció

La llengua és un múscul, igual que el cor o els glutis, amb la diferència que aquest és molt i molt flexible.

Un òrgan amb molt de gust…

A la llengua hi tenim una mena de granets anomenats papil·les gustatives. Són les encarregades de detectar els sabors i enviar el senyal al cervell. La llengua és l’única part del nostre cos amb la qual podem identificar els sabors. Per tot plegat, diem que la llengua és l’òrgan del gust.

A verification tool

Your tongue print is as unique as your fingerprint

...i molt enfeinat

La llengua treballa tot el dia, a totes hores. No només per empassar-nos la saliva, sinó també cada cop que mengem, perquè ens ajuda a mastegar i empassar-nos els aliments. I quan parlem, col·labora en l’articulació dels sons i les paraules. Hi ha animals que, a més, la fan servir per capturar les preses, perquè la tenen llarga i enganxosa. La granota i el pangolí són dos exemples de caçadors llenguts.

¿Seria tan amable de treure la llengua?

Ja deus saber que fer llengotes, o el que és el mateix, treure la llengua a algú, no és gaire correcte. Excepte en un cas: a la consulta del metge. De vegades el doctor ens demana que li ensenyem la llengua perquè aquest òrgan és un bon detector d’algunes malalties. Quan no ens trobem bé pot canviar de color i tenir un aspecte més blanquinós de l’habitual.

Did you know?

Cats and dogs use their tongue to clean themselves because it has a rough texture that helps to remove oils and parasites

¿Tens la llengua peluda?

Si ets una persona a qui li agrada malparlar dels altres, t’hauràs de sentir dir que tens llengua d’escorpí o de serp. Si, en canvi, xerres pels descosits, et preguntaran si has menjat llengua. I si ets d’aquelles persones que diu el que pensa de manera directa i sense patir pel que pensaran els altres, és que no tens pèls a la llengua.

Una llengua-nas

Hi ha animals, com les serps, que tenen la llengua bífida: al final se’ls divideix en dues parts iguals. En aquest cas la llengua fa una funció olfactiva, com una mena de nas.