Criatures 17/10/2020

Els llapis

Saps què teniu en comú tu i un nen que visqui a Canberra, a Nova York o a Estocolm? Que tots feu servir el llapis per escriure i dibuixar. Aquest objecte tan senzill és alhora un gran invent perquè és lleuger, barat i sobretot molt útil. Sense el llapis, on anirien a parar totes les paraules que tens a dins del cap?

Cristina Serret Alonso
1 min
Els llapis

Com es fan?

Introduir la mina en un portamines és molt senzill. Però com es posa la mina a dins un llapis de fusta? Doncs com un entrepà. Imagina’t uns taulons de fusta amb uns petits canals, com si obrissis una totxana molt prima per la meitat. Unes màquines van posant les mines en aquests canals i després els tapen amb l’altra meitat de fusta. Finalment, només cal tallar la fusta per separar els llapis i fer-los punta.

De què estan fets?

La mina del llapis que fas servir per escriure està feta d’un mineral anomenat grafit. És un material fàcil d’aconseguir i que té un gran avantatge: es pot esborrar amb una goma.

Per què no escriuen tots igual?

¿Oi que no fas la mateixa lletra amb un llapis afilat que amb un de molt gastat? ¿I amb un portamines que amb un llapis de fusta? Encara que tots serveixen per escriure, la duresa i el gruix de la mina no són sempre iguals. La duresa es mesura amb unes lletres, H, F i B, que van de més a menys. Els llapis durs (H) fan línies primes i clares, mentre que els tous (B) les fan gruixudes i fosques.

Els catalans no tenim ‘llapissos’

¿Sabies que la paraula llapis és invariable? Això vol dir que es diu igual en singular i en plural. O, el que és el mateix, que diem 1 llapis i 5 llapis. ¿Se t’acuden altres paraules invariables? Pensa per exemple en els globus, els virus, les càries o els cactus.

Vocabulary

Pencils: llapis

Wood-cased: de fusta

Roof: teulada

Carpenter: fuster

Mistake: error

stats