Recursos didàctics 19/08/2021

Els gratacels

Els gratacels o gratanúvols són edificis d’una alçada colossal. Els trobem al centre de les grans ciutats i sovint acullen miradors, oficines i antenes de telecomunicacions. Avui ens enfilem fins al capdamunt d’aquestes construccions per descobrir-ne tots els secrets

2 min
Els gratacels

Monstres d’acer 

Un gratacel és un edifici de gran alçada. Els primers gratacels són de finals del segle XIX i van aparèixer gràcies a dos avenços importants. El primer va ser la capacitat de construir grans estructures d’acer. Aquest metall és molt més fort que el ferro, però també més lleuger. El segon va ser la invenció dels ascensors elèctrics. Sense ells, ningú hi hauria volgut viure!

Més cases en menys espai

Amb els gratacels es poden construir moltes oficines o habitatges usant poca quantitat de sòl. Això és un avantatge, perquè a les grans ciutats el terreny és molt car. A més, si les cases són verticals, es guanya espai per als parcs o altres equipaments públics. 

Quin mareig!

La vida en un gratacel no és fàcil per a les persones que pateixen vertigen. Tampoc per a qui es mareja fàcilment, perquè, com que aquestes construccions tenen tantes plantes, els ascensors han d’anar una mica ràpid. Qui no hi està acostumat, pot acabar amb l’estómac una mica regirat.

Preparats per als terratrèmols i les ventades

Aquests dos fenòmens són els principals enemics dels gratacels. Els moviments de terra n'amenacen els fonaments, i les ventades fortes es fan notar sobretot a les plantes altes. Però com que els arquitectes ja ho saben, dissenyen aquests edificis de manera que puguin suportar qualsevol inclemència o imprevist. Són edificis 100% segurs.

A Catalunya tenim gratacels?

I tant! Hem de buscar-los a Barcelona i l’àrea metropolitana. Els dos més alts estan empatats pel que fa a l’altura. Són l’Hotel Arts i l’Edifici Mapfre, i tots dos fan exactament 154 metres. Per desempatar, podem fixar-nos en els pisos: l’Arts en té 44 i la torre Mapfre 40. 

Els gratacels de Gaudí

Quan la Sagrada Família estigui acabada, serà l’edifici més alt de Barcelona. Antoni Gaudí va calcular que la torre central, la de Jesús, arribés als 172 metres d’alçada. No la va voler fer més alta per no superar la muntanya de Montjuïc.

Únics al món

Amb els gratacels passa com amb les persones: no n’hi ha dos d’iguals. Alguns, a més, són tan espectaculars com la Torre Glòries, amb la seva forma de bala i els seus llums de colors, o l’Hotel Esperia, coronat per una cúpula que recorda un ovni. L’Hotel Porta Fira és d’un vermell llampant i té una estructura que sembla que es vagi caragolant, mentre que l’Hotel Vela fa honor al seu nom. I encara n’hi ha molts més que trenquen els esquemes. Si tens curiositat, fes una recerca a internet. En trobaràs de tota mena, formes i colors.

Gratacels sí, gratacels no

Cal construir més gratacels? Aquest és un debat viu a casa nostra. Les persones que hi estan a favor asseguren que és una bona manera de fer créixer Barcelona. Els contraris afirmen que els gratacels no són propis del caràcter mediterrani i que trencarien la nostra manera de plantejar la ciutat. 

Vocabulary

  • Tallest: el més alt
  • Building: edifici
  • Storeys: plantes, pisos
  • Observation deck: mirador
  • Elevator: ascensor
  • Travel: viatge

stats