Criatures 09/01/2021

Contra el fred… sopa!

No hi ha res millor per treure’ns el fred del cos que un bon plat de sopa calenta. La sopa és un aliment universal que s’ha fet molt popular perquè és fàcil de fer, barata i, sobretot, està boníssima. Avui te n’expliquem algunes curiositats

Cristina Serret Alonso
2 min
Contra el fred… sopa!

Abans de la sopa… l’olla

Hi ha molts aliments que no existirien si no haguéssim inventat la ceràmica. Per exemple, la sopa. Amb les olles de fang, l’home del neolític ja devia preparar bons caldos que li servien per alimentar-se, hidratar-se o fer passar el fred. O les tres coses!

Una recepta que es fa sola

La sopa té una recepta tan senzilla que la pot fer un cuiner novell. Només cal posar aigua al foc amb verdures i alguna vianda al gust (pollastre, pernil, peix…). Passat un temps, s’escorre i es torna a fer bullir el brou amb la pasta que més ens agradi.

Nutrients a cullerades

L’aigua del caldo es queda bona part dels nutrients dels aliments que hi fem bullir. A més, les sopes tenen un efecte hidratant. És a dir, aporten aigua al nostre organisme. I, no menys important, tenen un gran poder calorífic. No en va, de la sopa molt calenta se’n diu matafred.

Sopa a la catalana

A França és tradicional la soupe à l’ognion o sopa de ceba. A Itàlia la sopa minestrone. Al Japó el ramen. Al Magrib l’harira… I a Catalunya? Aquí tenim l’escudella i carn d’olla i la seva variant nadalenca: la sopa de galets.

Qui menja sopes…

…se les pensa totes, diu la dita popular. En català, la sopa també es fa servir en altres expressions com “estar com una sopa”, que pot voler dir tres coses molt diferents: estar molt refredat, estar borratxo o estar moll. “Descobrir la sopa d’all”, en canvi, vol dir que algú es pensa que ha fet una gran descoberta i en realitat allò ho sap tothom.

Vocabulary

Homemade: casolana

Slurp: xarrupar

Ramen: sopa de fideus japonesa

Noodles: fideus

Good manners: bona educació

Meal: àpat

stats