Criatures 04/03/2021

El 'parkour'

T’has trobat mai pel carrer alguna persona que avança saltant bancs, enfilant-se als murs o superant obstacles com si fos la cosa més fàcil del món? Aquesta pràctica s’anomena 'parkour', i és ben present a casa nostra. Avui te n’expliquem algunes curiositats

2 min
El parkour

Què és?

El parkour o art del desplaçament consisteix en avançar superant els obstacles mitjançant salts i acrobàcies i utilitzant només el propi cos.

On es fa?

Els traceurs, que és com es coneixen les persones que fan parkour, solen practicar-lo en entorns urbans, fent servir bancs, murs, espais buits o altre tipus d’obstacles que es van trobant pel camí.

Qui el va inventar?

El parkour ve de França. El seu inventor es diu David Belle. El seu pare, que havia estat a l’exèrcit, li va ensenyar una forma d’entrenament militar que consistia en superar obstacles fent servir només el cos. El David el va adaptar a l’entorn urbà i aviat va trobar una colla d’amics que es van enganxar a aquesta pràctica. Avui està estesa arreu del món. 

Ho pot fer tothom?

Com totes les disciplines físiques, el parkour requereix una preparació. També cal saber valorar les pròpies capacitats per afrontar els obstacles i no llençar-se a practicar-lo sense pensar. Cal tenir present que, si no ho fem bé, ens podríem fer molt mal. 

Hi ha regles?

Encara que no existeixi un reglament que ho especifiqui, els traceurs mai competeixen entre ells. No hi ha rivalitat, ni es fan curses. A més, les persones que practiquen parkour tenen per norma no malmetre el mobiliari urbà o els obstacles que han de superar. Això sí, els agrada gravar-se amb el mòbil i mostrar les seves habilitats a les xarxes socials.

És el mateix que el free running?

Tot i que són molt semblants, perquè el free running també consisteix en avançar superant obstacles, no són ben bé el mateix. Aquesta modalitat inclou més piruetes, girs i figures artístiques. De totes maneres, els practicants de free running també fan molts moviments propis del parkour.

Vocabulary

Environment: ambient

Trendy: de moda

Young people: gent jove

Film: cinema

Sequences: seqüències

stats