Recursos didàctics 26/05/2021

Els cotxes de bombers

A Catalunya tenim dos cossos de bombers: els Bombers de Barcelona i els de la Generalitat. Entre tots dos donen servei a tot el país, atenent les emergències i desplaçant-se on faci falta a bord dels seus camions i vehicles especials. Avui t’expliquem com són els mitjans de transport d’aquests herois que vetllen per la nostra seguretat

2 min
Els cotxes de bombers

Què hi ha en un cotxe de bombers?

Hi ha diversos tipus de cotxes de bombers, però tots tenen elements comuns. Per exemple la bomba, un mecanisme que serveix per impulsar l’aigua de les mànegues amb molta pressió i quantitat. També hi trobem mànegues i llances, una mena de pistoles que es col·loquen a l’extrem de la mànega per regular la quantitat d’aigua que es tira i de quina manera. 

Les mànegues són gaire llargues?

En funció del tipus de vehicle sí que ho poden ser. Els cotxes que apaguen incendis forestals, per exemple, poden portar fins a 2 quilòmetres de mànegues, que es poden fer més o menys extenses amb uns acoblaments.

I les escales?

També són un element imprescindible per als bombers. La cosa més habitual és que transportin escales de 32 metres, que equivalen a l’altura d’una vuitena planta. Com que són tan grans, els vehicles que les porten també han de ser immensos. Normalment són camions d’11 metres de llargada. Després, els bombers també tenen uns vehicles amb una petita grua que els permet moure objectes més pesants.

Hi ha vehicles especials?

Sí, per exemple els furgons de salvament, que es dediquen entre altres coses a prestar ajuda en accidents de circulació o ensorraments de cases. Aquests cotxes porten fins a dues-centes eines, com claus de gas i equips per tallar vehicles. Són com una caixa d’eines ambulant. 

Els camions porten aigua?

I tant! I molta! Hi ha vehicles que en poden transportar fins a 11.000 litres. Però els més habituals són els camions amb una capacitat de 3.500 litres. A més, els bombers sempre poden disposar de la xarxa pública d’aigua. Moltes vegades els camions amb les grans cisternes acompanyen els altres i els van alimentant d’aigua.

Poden córrer molt?

Un vehicle de bombers en servei d’emergència pot arribar a 105 km/h, que és una mica més del que poden córrer vehicles semblants que no siguin de bombers. Quan ja tornen a la caserna i, per tant, no tenen prioritat, poden anar com a molt a 90 km/h.

Quina tecnologia incorporen?

Els camions de bombers són cada cop més intel·ligents. N’hi ha que incorporen alarmes de veu que alerten els bombers si, per exemple, el vehicle s’escalfa massa. O sensors de temperatura exterior que poden avisar si hi ha un foc que s’aproxima per un lateral, perquè detecten que la temperatura s’ha elevat de manera excessiva. També hi ha camions que disposen d’una estació meteorològica. Així poden saber les condicions ambientals i fer una previsió de l’evolució dels incendis.

Vocabulary

  • Skills: habilitats
  • Firemen: bombers
  • Fire fighting: lluita contra el foc
  • Quick: ràpid
  • Pressure: pressió
  • Engines: camions
  • Horse drawn: estirats per cavalls

Amb la col·laboració de Màxim del Valle, cap de servei tècnic del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya

stats