Recursos didàctics 30/04/2021

Els balnearis

Anar a un balneari o un spa és molt agradable, perquè ens relaxem amb les bombolles, els raigs i les cascades. Però, a més, ens beneficiem de les propietats saludables de l’aigua, que no són poques. Aquests llocs no són un invent modern, sinó tot el contrari: els beneficis de l’aigua es coneixen des de ben antic

2 min
Els balnearis

Fonts d’aigua calenta

¿Sabies que a Caldes de Montbui hi ha una font on l’aigua raja a 74 graus de temperatura? L’aigua calenta que sorgeix de forma natural de la terra, com la de la font del Lleó de Caldes, s’anomena aigua termal. 

Salut a raig

L’aigua té moltes propietats saludables i les podem aprofitar de maneres diferents. Per exemple, per activar la circulació amb la seva força quan brolla. O nodrint-nos amb els minerals que conté quan ens la bevem. 

Balneari o spa?

Els balnearis són centres on s’aprofita l’aigua mineromedicinal que brolla de forma natural a la zona on es troben situats. Els spas, en canvi, s’han especialitzat en fer tractaments en què s’aprofita la força de l’aigua d’ús corrent o bé els contrastos de temperatura, perquè solen estar a les ciutats, lluny de les fonts naturals. 

Les termes romanes

Els romans ja sabien com aprofitar els beneficis de l’aigua. Ho feien a les termes, uns edificis en què hi havia diverses sales amb piscines d’aigua a temperatures diferents. Allà tenien cura de la higiene, es tractaven dels problemes de salut, es relaxaven i es relacionaven. A Catalunya hi ha nombroses restes de termes romanes on encara es pot veure com eren.

La moda dels balnearis

A principis dels anys vint del segle passat, el termalisme es va posar de moda a Catalunya. Les classes benestants anaven als balnearis a "prendre les aigües". Estiuejar en un balneari també era signe de distinció, i era punt de trobada d’empresaris, aristòcrates i altres membres de les classes altes. 

Catalans en remull

Alguns balnearis de Catalunya són els més antics de tota la península Ibèrica. I encara estan oberts! Això sí, ara disposen de tota la tecnologia i els avantatges de l’era moderna. Però la base encara és la mateixa: l’aigua mineromedicinal que brolla de la terra. 

Vocabulary

  • Thermalism: termalisme
  • Ancient Greece: la Grècia antiga
  • Hot spring: font termal
  • Hot: calenta
  • Steam: vapor
  • Volcanos: volcans

stats