Activitats amb nens 24/05/2021

Torna la festa de la ciència a la UB

VII Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona, del 25 al 28 de maig

4 min
La recerca de la UB es vesteix de festa

La setena edició de la Festa de la Ciència de la Universitat de Barcelona se celebra aquesta setmana, del 25 al 28 de maig. Per segon any consecutiu, atenent a la situació sanitària, l’esdeveniment serà virtual. La Festa s’ha convertit en una cita anual que permet a la ciutadania conèixer de primera mà la recerca que es duu a terme a la UB. L’edició d’aquest any ofereix un ampli ventall de propostes, amb formats i continguts nous, i hi participen nombrosos investigadors disposats a explicar la seva feina d’una manera planera i entenedora per arribar al públic no especialitzat.  

L'esdeveniment planteja activitats adreçades especialment a centres educatius i d’altres de pensades per al públic general, tant infantil com adult. A més, hi haurà propostes per poder participar en directe i interaccionar amb el personal investigador, però també activitats enregistrades per accedir-hi autònomament en qualsevol moment. Totes les propostes es podran seguir a la web i al canal de YouTube de La UB Divulga.  

Cinc propostes pràctiques per fer a l’aula 

Les activitats bombolla programades inclouen cinc propostes pràctiques per dur a terme dins de l’aula: dues estan pensades especialment per a centres de primària, i tres per a secundària. Cada proposta inclou un vídeo perquè els centres educatius puguin veure el taller presencial enregistrat prèviament amb un grup escolar, així com la llista del material, si cal, per poder reproduir l’experiència de manera autònoma dins del grup bombolla. 

Hi ha dues propostes adreçades a alumnat de primària. Una d'elles proposa conèixer com és l’interior de la Terra a partir d’una comparació amb les cebes. En el taller, conduït pel Grup de Recerca en Geologia Sedimentària, els alumnes construiran una maqueta de la Terra i descobriran que és un cos viu i en canvi constant. L’altra activitat bombolla pensada per als més menuts acostarà els participants a la fisiologia vegetal.  

Pel que fa a les activitats bombolla adreçades a alumnat de secundària, el primer dels tallers familiaritzarà els joves amb el concepte de la mediació. L’objectiu d’aquesta proposta, dinamitzada per membres del departament de dret privat, és que els estudiants descobreixin que, sovint, la solució dels conflictes no passa necessàriament pels tribunals. En el segon taller, l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) proposa acostar l’alumnat al món de les constel·lacions. En el taller es faciliten les eines per poder construir una constel·lació en tres dimensions tenint en compte tant la posició com la distància de les estrelles que la formen. Per acabar, es proposa una activitat dinamitzada pel Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC-UB) i el Laboratorio SQ, en què es convida els participants a posar-se en la pell d’un lingüista forense per entendre quina feina fan aquests professionals. 

Tallers en directe i col·loquis sobre temes d'actualitat

El taller de química es farà en horari de matí (11 h) i s’adreça a centres escolars. El de nutrició està pensat per al públic general i es farà a la tarda (16.30 h). Tots dos seran conduïts per personal investigador de la Universitat de Barcelona. Els assistents, a més d’escoltar i descobrir coses noves, podran participar en les experiències pràctiques que es proposin al llarg del directe. Posteriorment, l’enregistrament estarà disponible a la web i al canal de YouTube de La UB Divulga. 

D'altra banda, s'han previst diversos col·loquis que proposen un recorregut en profunditat per tres temes rellevants de l’actualitatla salut global, el paper de les dones en la recerca i el canvi climàtic.En cadascun hi intervindran tres persones expertes de reconegut prestigi moderades per personal investigador de la UB. Els col·loquis, que oferiran una mirada polièdrica sobre aquestes qüestions, es faran en directe i es podran seguir a través de la web i el canal de YouTube de La UB Divulga. Posteriorment, estaran disponibles en aquestes plataformes.   

Bocins de ciència de tots els àmbits del coneixement 

Una altra de les propostes d'aquestes jornades dedicades a visibilitzar la recerca i la ciència són els bocins de ciència, trossets de recerca en formats ben diferents, com ara presentacions de projectes, propostes de tallers, demostracions, etc. Es tracta d’enregistraments fets per personal investigador de la UB que vol oferir aquests tastets perquè tothom pugui conèixer, de primera mà, la seva feina. Tots els bocins estaran disponibles al canal de YouTube de La UB Divulga a partir de la setmana de la Festa.  

Amb aquesta iniciativa, la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) vol contribuir a augmentar l’oferta actual de recursos i activitats de caràcter científic per gaudir des de casa. Aquesta és també una oportunitat per captivar la ciutadania amb la recerca i la divulgació. A més, com és d’esperar, la Festa de la Ciència pretén ser un motor per assolir un futur millor i més sostenible per a tothom. Per això, en tot moment s’indiquen els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en què incideixen les activitats.  

stats