Activitats amb nens 26/03/2021

Drac Màgic compleix 50 anys

Ho fa amb una programació infantil a la Filmoteca des del 27 de març fins al 10 de juliol

3 min
Drac Màgic porta 50 anys apostant pel millor cinema i per educar en la cultura audiovisual

El 2021 Drac Màgic compleix 50 anys des de la seva fundació. Aquesta cooperativa d’iniciativa social va iniciar la seva activitat durant el franquisme amb objectius radicals per a l’època, com la promoció del cinema en català. Durant les seves cinc dècades d’existència ha fet arribar l’audiovisual als àmbits educatiu, social i cultural per mitjà de projectes innovadors que entenen la cultura cinematogràfica com a eina de coneixement, crítica i reflexió

En un món fet d’imatges com el nostre, la tasca de Drac Màgic és imprescindible. Saber llegir-les i interpretar-les, descobrir-ne els significats tàcits, saber a qui serveixen i per a què és necessari per establir una relació crítica i compromesa amb el món. A Drac Màgic desenvolupen projectes en els camps de la pedagogia cinematogràfica, la difusió del cinema infantil i la programació i l’exhibició del cinema de les dones amb l’objectiu d’emancipar la imaginació. I és que es mostren convençuts que no n’hi ha prou amb analitzar i qüestionar els elements visibles de les imatges. Cal ampliar la mirada i veure qui o què queda en el fora de camp. També és necessari donar importància als mitjans de producció que fan possibles les imatges: l’obsessió per la sofisticació tècnica no ha aconseguit convertir-les en dispositius més “fiables” i els fake es reprodueixen arreu. 

Per tot això promouen una relació amb l’audiovisual que posa atenció a les diversitats, que garanteix la igualtat d’oportunitats i que construeix imaginaris inclusius, lliures de violències masclistes, racistes i LGTBIfòbiques. Volen que l’audiovisual sigui una eina especulativa per imaginar i projectar una realitat que encara no existeix, un espai des d’on qüestionar, intervenir i reconfigurar les narratives per reinventar el món i atrevir-se a dibuixar les utopies que volem viure. 

Activitats de celebració 

S’han programat diverses activitats de celebració del 50è aniversari, que configuren un cicle a la Filmoteca de Catalunya. Així, dimarts es va fer l’acte de presentació, on es va projectar Emploi du temps (Bernard Lemoine, 1967), una de les pel·lícules emblemàtiques dels primers anys de l’entitat. A banda, els dissabtes del 27 de març al 10 de juliol s'ha programat a la Filmoteca un cicle de pel·lícules infantils per celebrar les propostes que Drac Màgic ha portat als espectadors i espectadores més petits durant els últims 50 anys: des de clàssics fins a les darreres estrenes, en sessions dinamitzades i participatives on a més de la projecció s’inclouran jocs, animacions i la participació de convidats i convidades especials, com ara Linfraviolet (col·lectiu de cine-dansa), Tànit Navarro (cantant), Francesc Fenollosa (doblador), Planeta Salvatge (grup de música experimental) i Xip-Xap (companyia teatral). 

La primera proposta serà demà mateix, a les 16.30 h,  amb la projecció de La Ventafocs, una pel·lícula estrenada el 1977 per iniciativa de l’Associació Cavall Fort, Drac Màgic i Rialles. Va ser la primera pel·lícula infantil doblada al català i es va fer molt popular entre els nens i les nenes d’aquella època, que encara la recorden com una de les pel·lícules que van marcar la seva infància i com una versió ben diferent del clàssic conte de fades. La sessió comptarà amb l’acompanyament del doblador professional Francesc Fenollosa, que farà una petita demostració d’aquest ofici del cinema.

'La Ventafocs'.

A més, a l’abril i al maig es faran dues sessions de cinema vinculades a àrees cabdals de la feina de la cooperativa: Cinema i història, presentada per José Enrique Monterde i Casimiro Torreiro, i Cinema i educació, amb la presència de Josep Maria Esquirol. 

50 anys d’històries de cultura audiovisual

El 25 de maig s’inaugurarà 50 anys d’històries de cultura audiovisual, una exposició virtual que mitjançant entrevistes a professionals de la cultura i documents de l’arxiu propi permet reconstruir una part fonamental de la història cultural catalana: la que fa referència a les aportacions de Drac Màgic a l’educació audiovisual, el cinema infantil i els feminismes cinematogràfics des dels anys 70 fins als nostres dies. L’exposició inclourà el canal de Filmin Drac Màgic: 50 anys, 50 films, que permetrà fer un recorregut per les darreres cinc dècades d’història cinematogràfica a través de títols rellevants per a la tasca de la cooperativa. 

stats